'Een hoog percentage woningeigenaars zegt niets over de rijkdom van een land'

01/02/17 om 18:45 - Bijgewerkt op 06/02/17 om 14:25
Uit Trends van 02/02/17

Het percentage van de Brusselaars die een eigen woning hebben, daalt sterk. De rest van het land zou die trend kunnen volgen. Enkele specialisten geven hun mening.

De vastgoedmakelaar Trevi stelde het eind vorig jaar vast: het percentage eigenaars-bewoners is in Brussel teruggevallen tot ongeveer 42 procent, tegenover nog 60 procent vijftien jaar geleden. "Die daling doet vermoeden dat die trend zal doorzetten in heel België. Wij denken dat het gemiddelde percentage eigenaars-bewoners in België zal dalen van 72 tot 65 procent tegen 2020", stelt Eric Verlinden, de gedelegeerd bestuurder van Trevi. Dat is ook niet meer dan logisch: de afgelopen tien jaar zijn de vastgoedprijzen veel sterker gestegen dan de inkomens. Bovendien hanteren de banken strengere criteria om hypothecaire kredieten te verstrekken. En dat is niet alles: "Een eigen woning blijft een prioriteit voor de meeste gezinnen, maar dat staat niet meer op een voetstuk zoals vroeger", stelt Verlinden vast. "De jonge generatie hecht minder belang aan de aankoop van bakstenen."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Trends-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Trends

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks het meest recente nieuws over de beurs en geldzaken in uw mailbox! Met tips op vlak van sparen, beleggen, wonen, belastingen en pensioen

Onze partners