Dit zijn de stapstenen voor de aankoop van uw appartement

Xavier Attout journalist Trends/Tendances

Voordat u de sleutels van uw nieuwe appartement krijgt, moet u enkele stappen ondernemen. We bieden u enkele wegwijzers, zodat u het spoor niet bijster geraakt.

Zodra u het appartement van uw dromen gevonden hebt, begint een ander avontuur: de financiering en de administratieve procedures rond krijgen.

Wat moet dat kosten?

Voor nieuwbouw is de rekensom relatief eenvoudig. Bij de prijs van 200.000 euro voor een appartement of huis moet u nog 21 procent btw tellen. Er bestaan uitzonderingen (zie kader Betaal niet te veel btw). Voorts kost het u nog 2163 euro aan honoraria voor het notariskantoor (vastgesteld bij koninklijk besluit en identiek voor alle notarissen) en 800 tot 1100 euro administratieve kosten. Dat omvat de onderzoeken en administratieve formaliteiten die nodig zijn, zoals stedenbouwkundig onderzoek, bodemsaneringscertificaten, registratierechten voor hypotheken, enzovoort. Die kosten variëren naargelang de regio en de onderzoeken die nodig zijn. Uitein- delijk zal het appartement dus 244.963 euro kosten.

Als u het aankoopbedrag geheel of gedeeltelijk leent, moet u zeker de competitie tussen banken laten spelen.

Welke administratieve stappen zijn nodig?

Zodra u de woning van uw dromen hebt gevonden, begint de administratieve molen te draaien. De eerste stap is de ondertekening van een voorlopige verkoopovereenkomst, in Vlaanderen ook wel compromis genoemd. Zodra dat gebeurt is, bent u verplicht de woning te kopen, tenzij u opschortende clausules hebt laten toevoegen. Een bezoek aan de notaris is noodzakelijk om de transactie af te ronden. U betaalt meteen ook 5 procent van de aankoopprijs. De voorlopige verkoopovereenkomst bepaalt de identiteit van de partijen, de aard en de beschrijving van het onroerend goed, de prijs en de datum van de eigendomsoverdracht.

Als u het aankoopbedrag geheel of gedeeltelijk leent, hebt u vier maanden tijd, tot de ondertekening van de koopakte, om langs te gaan bij banken om uw hypothecaire lening af te ronden. De competitie laten spelen is een must. De notaris voert in de tussentijd de stedenbouwkundige en administratieve controles uit. Na de ondertekening van de akte betaalt u het saldo van de aankoop en krijgt u de sleutels.

Hoe verhuurt u uw appartement?

Als u een woning koopt en ze wil verhuren, kunt u dat doen als actieve of passieve verhuurder. De actieve verhuurder staat zelf in voor het vinden van een huurder, het innen van de huurprijs en het afhandelen van de opmerkingen of reparaties die de huurder vraagt. De passieve verhuurder stelt iemand aan om dat voor hem te doen. Die zorgt dan ook voor het opstellen van het huurcontract, het opvolgen van de huur, het vaststellen van eventuele schade en alles wat nodig is wanneer het huurcontract wordt stopgezet. De passieve verhuurder heeft het dus gemakkelijker, maar die rust heeft uiteraard een prijs: 6 tot 8 procent van de huurprijs.

Een andere mogelijkheid is een appartement te kopen en het te verhuren via een sociale verhuurmaatschappij. Die neemt alle werk voor haar rekening en garandeert een vast rendement (ongeveer 3% netto) gedurende minstens vijftien jaar, zonder dat de eigenaar een vinger hoeft uit te steken.

Wat met mede-eigendom?

Alle eigenaars van een woning in een appartementsgebouw moeten de gemeenschappelijke ruimtes (inkomhal, lift, parking) van het gebouw beheren samen met de andere eigenaars. Ze zijn verenigd in een mede-eigendom. De mede-eigenaars komen op geregelde tijdstippen samen om te bespreken wat moet gebeuren voor het onderhoud van het pand. Er zijn ook gemeenschappelijke kosten verbonden aan mede-eigendom, bijvoorbeeld voor de schoonmaak van de inkomhal en de trappen. Ook dit kunt u uitbesteden.

Betaal niet te veel btw

Op de aankoop van een nieuwbouw- woning betaalt u 21 procent btw. Maar er bestaan manieren om de pil wat minder bitter te maken. Heel vaak wordt gewerkt met een gesplitste aankoop van de grond en het pand dat erop staat. Op de aankoop van de grond betaalt u, afhankelijk van de regio, 10 tot 12,5 procent registratierechten. Op de aankoop van de nieuwbouw betaalt u 21 procent btw. Hoe groter het aandeel van de grond in de aankoop is, hoe minder de koper betaalt. Dat kan wel enkel als de promotor geen eigenaar is van de grond. Aan het einde van de rit verandert voor de koper niets. Hij wordt nog steeds de eigenaar van zowel de grond als het pand, maar hij heeft wel veel minder betaald.

Ontwikkelaars vragen 6 procent btw voor nieuwbouw

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) aan de Belgische regering gevraagd de btw op de verkoop van nieuwe woningen en appartementen tot eind 2020 te verlagen van 21 naar 6 procent. Het doel is de nieuwbouwmarkt nieuw leven in te blazen. Een beslissing daarover heeft de regering nog niet genomen.

De nieuwbouwsector heeft door de coronapandemie twee maanden stilgelegen. “Er zijn dringend inspanningen nodig om de sector van het residentiële vastgoed te helpen in deze moeilijke tijden”, zegt Olivier Carrette, de CEO van BVS. “Deze maatregel is tijdelijk en zou zichzelf terugbetalen. We vragen een tijdelijke verlaging van het btw-tarief van 21 naar 6 procent op de eerste schijf van 60.000 euro voor de aankoop van een nieuwbouw, zowel als investering als voor eigen gebruik, met een maximale oppervlakte van 190 vierkante meter voor een huis en 100 vierkante meter voor een appartement.” Die maatregel zou, als hij erdoor komt, leiden tot een btw-verlaging van 9000 euro. De BVS hoopt dat de maatregel op 1 juli 2020 in werking kan treden.

21 procent

btw betaalt u op de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content