Dit kan je doen als je aannemer met onderaannemers wil werken

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je doet een beroep op een aannemer voor het bouwen of verbouwen van je huis. Mag de aannemer op zijn beurt werken met één of meerdere onderaannemers? Kan je eisen dat hij de werken zelf uitvoert?

Het gebeurt maar al te vaak dat een aannemer een beroep doet op onderaannemers om bepaalde werken op een werf uit te voeren. Moet je dat zomaar aanvaarden?

Het staat hem veelal vrij

Je aannemer heeft meestal wel degelijk het recht om te werken met onderaannemers. Je kan dus niet van hem verwachten dat hij de werken waartoe hij zich engageerde ‘van a tot z’ uitoefent. Hij moet wel de algemene leiding blijven doen van de werken.

Tenzij je andere afspraken maakt

Je kan andere afspraken maken met je aannemer. Zo kan je met je aannemer overeenkomen dat hij de werken (of bepaalde gedeeltes daarvan) zelf moet uitvoeren en dat hij niet in zee mag gaan met onderaannemers. Maak die afspraak voor je de werken effectief aan de aannemer gunt. Zet de afspraak ook op papier. Heb je er persoonlijk belang bij dat je aannemer de werken zelf doet, dan kan je dat al eveneens vragen.

Wie is verantwoordelijk?

Als de onderaannemer de werken niet naar behoren uitvoerde of er duiken later gebreken op dan dien je je te richten tot je hoofdaannemer. Je kan vragen dat hij het probleem oplost. Je hebt nu eenmaal geen contractuele band met de onderaannemer. Je hoofdaannemer is tegenover jou verantwoordelijk voor de werken die hij door de onderaannemer laat doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content