Digitale meter bedreigt zonnepanelen

© Getty Images/iStockphoto

Ondanks de beloftes van minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) dreigt het rendement van zonnepanelen toch te lijden onder de invoering van de digitale meter. Zonder duidelijkheid over het rendement komen er volgend jaar nog geen digitale meters voor mensen met zonnepanelen, benadrukt zijn kabinet.

In de regeling die de ministers hebben goedgekeurd, wordt de terugdraaiende meter maar voor één derde gecompenseerd, zo schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag.

Niet bevoegd

‘Wie zonnepanelen heeft of er plaatst vóór 2021, heeft minstens 15 jaar recht op het voordeel van de terugdraaiende meter’, zo beloofde Tommelein bij de beslissing over de invoering van de digitale meter. Omdat die geen terugdraaiende schijf meer heeft, zou dat terugdraaien gesimuleerd worden, zodat de eigenaars van zonnepanelen geen nadeel ondervinden.

Alleen kan Tommelein zijn belofte niet hardmaken. De Vlaamse regering is wel bevoegd om het onderdeel elektriciteit in de elektriciteitsprijs virtueel te laten terugdraaien, maar voor de distributienettarieven is de onafhankelijke energieregulator Vreg bevoegd en de btw en accijnzen zijn een federale aangelegenheid. Op twee derde van het plaatje heeft Tommelein dus geen grip.

Tommelein blijft intussen bij zijn standpunt. ‘Wie geïnvesteerd heeft in zonnepanelen, moet zijn of haar rendement absoluut behouden’, reageert hij in De Standaard. ‘We zijn momenteel in overleg met de Vreg om zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen.’

‘Eén ding is zeker: het zonnepanelen moeten en zullen hun rendement behouden met de digital meter’, klinkt het stellig. ‘We hebben het vertrouwen in zonnepanelen steen voor steen moeten heropbouwen, dat laat ik niét terug afbreken.’

De Vreg zou kunnen beslissen om alles virtueel terug te draaien, ook het nettarief, of de energieregulator zou enkel nettarieven kunnen aanrekenen op wat mensen van het net gebruiken, zodat het prosumententarief verdwijnt, legt het kabinet-Tommelein uit. Vanaf 2021 komt er dan een alternatief compensatiesysteem, waarbij mensen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten.

Partner Content