In januari van dit jaar zijn er in heel België 5.600 hypotheekleningen verleden voor de aankoop van een woning. Dat zijn er1.500 minder dan in januari 2014 en zelfs 2.500 minder dan januari 2013. "Dit heeft alles te maken met de verminderde woonbonus",aldus John Romain van Immotheker.

Dat het aanpassen van de woonbonuseen groot effect heeft, blijkt uit de officiële cijfers van de NationaleBank. Vergeleken met januari 2014 ging het aantal afgesloten hypotheekleningenmet meer dan 21 % achteruit. "En dit zijn de nationale cijfers. In Brussel en Wallonië werd de woonbonus niet aangepast,wat wil zeggen dat de daling van heta antal verleden aktes in Vlaanderen nog veel sterker is."

Volgens Romain is er echter geen reden tot paniek."Het verlies aan woonbonus wordt gecompenseerd door de lage rentes."Wat Romain meer zorgen baart, is de verkorting van de looptijd van de leningen."Mensen raken in de problemen omdat ze het hoge maandbedrag niet meer kunnen aflossen. Wie langer leent, betaalt meer interest af maar heeft ook meer fiscale voordelen en een lagere maandelijkse aflossing."(DeZondag/sb)

In januari van dit jaar zijn er in heel België 5.600 hypotheekleningen verleden voor de aankoop van een woning. Dat zijn er1.500 minder dan in januari 2014 en zelfs 2.500 minder dan januari 2013. "Dit heeft alles te maken met de verminderde woonbonus",aldus John Romain van Immotheker.Dat het aanpassen van de woonbonuseen groot effect heeft, blijkt uit de officiële cijfers van de NationaleBank. Vergeleken met januari 2014 ging het aantal afgesloten hypotheekleningenmet meer dan 21 % achteruit. "En dit zijn de nationale cijfers. In Brussel en Wallonië werd de woonbonus niet aangepast,wat wil zeggen dat de daling van heta antal verleden aktes in Vlaanderen nog veel sterker is." Volgens Romain is er echter geen reden tot paniek."Het verlies aan woonbonus wordt gecompenseerd door de lage rentes."Wat Romain meer zorgen baart, is de verkorting van de looptijd van de leningen."Mensen raken in de problemen omdat ze het hoge maandbedrag niet meer kunnen aflossen. Wie langer leent, betaalt meer interest af maar heeft ook meer fiscale voordelen en een lagere maandelijkse aflossing."(DeZondag/sb)