De investeringspremie voor de plaatsing van zonnepanelen zou vanaf volgend jaar gehalveerd worden, Open VLD stelde deze week zelfs voor om die helemaal af te schaffen. 'Niet te verantwoorden met de huidige, torenhoge energieprijzen. Zonnepanelen zijn naast isoleren de beste bescherming tegen die stijgende prijzen. Maar niet iedereen heeft de cash om snel duizenden euro's op tafel te leggen', zegt Bothuyne.

Het parlementslid stelt een rechtvaardiger systeem voor: de huidige investeringspremie voor zonnepanelen omvormen en inkantelen in de nieuwe 'MijnVerbouwPremie'. 'Zo kunnen mensen met een laag- of middeninkomen nog een beroep doen op de premie. Hoge inkomens hebben inderdaad de mogelijkheid om de investering zelf te dragen', aldus de mededeling. Concreet stelt de partij voor om de huidige premie te behouden voor de laagste inkomens. De groep met een gemiddeld inkomen zou dan nog recht hebben op de premie tot 750 euro. "Wie meer verdient, heeft geen premie nodig om de zonnepanelen te kunnen plaatsen", luidt het.

De investeringspremie voor de plaatsing van zonnepanelen zou vanaf volgend jaar gehalveerd worden, Open VLD stelde deze week zelfs voor om die helemaal af te schaffen. 'Niet te verantwoorden met de huidige, torenhoge energieprijzen. Zonnepanelen zijn naast isoleren de beste bescherming tegen die stijgende prijzen. Maar niet iedereen heeft de cash om snel duizenden euro's op tafel te leggen', zegt Bothuyne.Het parlementslid stelt een rechtvaardiger systeem voor: de huidige investeringspremie voor zonnepanelen omvormen en inkantelen in de nieuwe 'MijnVerbouwPremie'. 'Zo kunnen mensen met een laag- of middeninkomen nog een beroep doen op de premie. Hoge inkomens hebben inderdaad de mogelijkheid om de investering zelf te dragen', aldus de mededeling. Concreet stelt de partij voor om de huidige premie te behouden voor de laagste inkomens. De groep met een gemiddeld inkomen zou dan nog recht hebben op de premie tot 750 euro. "Wie meer verdient, heeft geen premie nodig om de zonnepanelen te kunnen plaatsen", luidt het.