Het uitstel komt niet als een verrassing. Eerder had de Vreg gezegd uitstel in overweging te nemen, nadat zowel netbeheerder Fluvius als de federatie van energiebedrijven Febeg daar om had gevraagd. Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) had al aangestuurd op uitstel.

Het capaciteitstarief berekent de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet op een andere manier. De nettarieven zouden in de toekomst niet meer volledig berekend worden op basis van de afgenomen hoeveelheid elektriciteit, maar wel grotendeels op basis van het piekverbruik.

Maar het capaciteitstarief ligt politiek gevoelig, zeker in tijden van hoge energieprijzen. Voor sommige afnemers - in het bijzonder kleine gebruikers - zou de jaarfactuur immers kunnen toenemen.

Het uitstel komt niet als een verrassing. Eerder had de Vreg gezegd uitstel in overweging te nemen, nadat zowel netbeheerder Fluvius als de federatie van energiebedrijven Febeg daar om had gevraagd. Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) had al aangestuurd op uitstel.Het capaciteitstarief berekent de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet op een andere manier. De nettarieven zouden in de toekomst niet meer volledig berekend worden op basis van de afgenomen hoeveelheid elektriciteit, maar wel grotendeels op basis van het piekverbruik.Maar het capaciteitstarief ligt politiek gevoelig, zeker in tijden van hoge energieprijzen. Voor sommige afnemers - in het bijzonder kleine gebruikers - zou de jaarfactuur immers kunnen toenemen.