Bouwen: hoeveel bespaart u met een naakte woning?

© Getty Images
Roel Van Espen medewerker Trends

Een afgewerkte nieuwbouwwoning kost een pak geld. Door te kiezen voor een naakte cascobouw, koopt u enkel het skelet. Op die manier kunt u flink besparen op de aankoop- en afwerkingskosten.

Een cascowoning is een wind- en waterdicht gebouw waarvan de dragende constructie en de buitenafwerking helemaal in orde zijn. Een rondvraag bij enkele architecten en aannemers leert ons dat u daarvoor gemiddeld 30 tot 35 procent minder betaalt dan voor een afgewerkte woning. Hierdoor vallen ook de notariskosten bij de aankoop lager uit. Zeker voor wie handig is en veel tijd heeft, is zo’n cascoformule het overwegen waard. U kunt de woning nadien in alle rust afwerken volgens uw eigen budget, en u spreidt zo de betalingen naargelang uw financiële mogelijkheden.

Door de werken zelf uit te voeren, eventueel bijgestaan door vrienden en familie, kunt u bovendien extra besparen. Enige kennis en expertise zijn dan wel vereist. “Als je rekening houdt met een gemiddelde prijs van 600 euro per vierkante meter voor de afwerking (inclusief een winstmarge van 10 procent voor de aannemer), dan spaar je voor een woning van 200 vierkante meter minstens 12.000 euro uit”, zegt architect Paul Van Welden. “Reken daar nog de gratis werkuren bij, dan kan de winst zelfs oplopen tot 50.000 euro.”

“Een bijkomend voordeel is dat je niet gebonden bent aan de smaak van een ontwerper of verkoper. Dat is vooral een troef ten opzichte van sleutel-op-de-deurprojecten. Je werkt alles af volgens je eigen wensen, en in alle vrijheid. In principe mag je in het gebouw veranderen wat je maar wil, zolang er geen structurele wijzigingen gebeuren. Je kan je laten bijstaan door vakmensen, zonder dat je de coördinatiekosten van een algemene aannemer dient te betalen. Ook in de keuze van de leveranciers van bouwmaterialen ben je helemaal vrij.”

Er zijn ook nadelen

Een nadeel van een cascowoning is dat u alle werkzaamheden zelf moet opvolgen. Mogelijk kunt u ook minder druk zetten op aannemers, omdat u -in tegenstelling tot een bouwpromotor -een eenmalige en relatief kleine klant bent. Maar de grootste valkuil blijkt uit onze rondvraag bij architecten en aannemers een foute inschatting en coördinatie van de nog uit te voeren werken. Zonder ervaring onderschat u de kosten, de tijd en de energie die hiermee gepaard gaan. En wanneer u in afwachting van de voltooiing een andere woonst moet huren, slinkt het financieel voordeel aanzienlijk.

Weet ook dat cascowoningen kunnen verschillen. Soms moeten bijvoorbeeld nog alleen de badkamer en keuken geïnstalleerd worden, maar in andere gevallen moet u nog vloeren en muren afwerken, binnendeuren en raamkozijnen plaatsen, een trap installeren, de water-, elektriciteits- en verwarmingsinstallatie voorzien, leidingen leggen, de riolering aansluiten, enzovoort. Informeer u dus goed, en stel voor de budgettering van de kosten vooraf een gedetailleerde lijst van de nog uit te voeren werkzaamheden op. Zo vermijdt u onaangename verrassingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content