Belg leent steeds meer voor zijn woning

© BELGA

De Belg leent steeds meer voor de aankoop van een woning, zo blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) voor het derde kwartaal. Toch blijft de kredietverlening heel gezond, verzekert men bij de BVK. “Amper 1,14 procent van de leningen kent een achterstand”.

Voor het eerst is het gemiddeld bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning boven de 150.000 euro gestegen (153.059 euro). In het tweede kwartaal was dat 147.211 euro. Het gemiddelde bedrag van een bouwkrediet bleef in het derde trimester van 2016 ongeveer status quo op 154.600 euro.

Lage rentes

Het gemiddeld ontleend bedrag blijft dus groeien. Bij de Beroepsvereniging van het Krediet wijst men daarvoor naar de lage rentes. Maar, zo benadrukt de sector, de kredietverlening blijft heel gezond. “Het aantal leningen dat een achterstand kent blijft heel stabiel, en daalt zelfs licht. Vorig jaar was dat voor amper 1,14 procent van de leningen het geval”. Ook de Nationale Bank houdt die kredietverlening nauw in de gaten.

Meer dan negen op de tien kredietnemers kiezen voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Het aantal kredietnemers dat voor een puur variabele rentevoet kiest, is in het derde trimester gezakt naar een half procent. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content