Dat heeft de minister zondag gezegd in Zemst bij de opening van de Vlaamse Renovatiedag, een initiatief van de Vlaamse architectenorganisatie NAV en het tijdschrift Ik ga Bouwen & Renoveren, waarbij verspreid over Vlaanderen zondag 107 gerenoveerde woningen hun deuren openstellen voor het publiek.

Momenteel wordt jaarlijks in Vlaanderen minder dan 1 procent van het gebouwenbestand gerenoveerd. Om dit percentage op te trekken wil Turtelboom onder bepaalde voorwaarden de renovatiepremies verhogen voor die gevallen waarbij een aantal mensen uit dezelfde buurt samen beslissen om hun woning te renoveren.

Steeds meer renovaties

De modaliteiten hiervan dienen nog uitgewerkt te worden. De minister denkt onder meer aan wijken met huizen die op hetzelfde tijdstip en met dezelfde karakteristieken gebouwd zijn en derhalve momenteel met dezelfde problemen kampen op vlak van duurzaamheid.

Uit een bevraging van NAV bij architecten blijkt dat het aantal renovaties sinds 2010 in stijgende lijn zit, terwijl de nieuwbouwmarkt jaar na jaar krimpt. Van de ondervraagde architecten geeft 42 procent aan dat het aantal renovatieopdrachten in 2015 verder zal stijgen.

Slechts een kleine minderheid (7 %) verwacht een krimping. Bijna de helft geeft ook aan dat renovaties langer duren dan pakweg 5 jaar geleden, omdat bouwheren de lat steeds hoger leggen. De renovaties verlopen om budgettaire redenen ook nog meer dan vroeger in verschillende fasen. Om de Europese doelstellingen te halen - vermindering van de CO2-uitstoot met 20 procent tegen 2020 - moet de renovatiegraad volgens het NAV echter stijgen van 1 tot 2 à 2,5 procent. (Belga/NS)

Dat heeft de minister zondag gezegd in Zemst bij de opening van de Vlaamse Renovatiedag, een initiatief van de Vlaamse architectenorganisatie NAV en het tijdschrift Ik ga Bouwen & Renoveren, waarbij verspreid over Vlaanderen zondag 107 gerenoveerde woningen hun deuren openstellen voor het publiek.Momenteel wordt jaarlijks in Vlaanderen minder dan 1 procent van het gebouwenbestand gerenoveerd. Om dit percentage op te trekken wil Turtelboom onder bepaalde voorwaarden de renovatiepremies verhogen voor die gevallen waarbij een aantal mensen uit dezelfde buurt samen beslissen om hun woning te renoveren. De modaliteiten hiervan dienen nog uitgewerkt te worden. De minister denkt onder meer aan wijken met huizen die op hetzelfde tijdstip en met dezelfde karakteristieken gebouwd zijn en derhalve momenteel met dezelfde problemen kampen op vlak van duurzaamheid.Uit een bevraging van NAV bij architecten blijkt dat het aantal renovaties sinds 2010 in stijgende lijn zit, terwijl de nieuwbouwmarkt jaar na jaar krimpt. Van de ondervraagde architecten geeft 42 procent aan dat het aantal renovatieopdrachten in 2015 verder zal stijgen. Slechts een kleine minderheid (7 %) verwacht een krimping. Bijna de helft geeft ook aan dat renovaties langer duren dan pakweg 5 jaar geleden, omdat bouwheren de lat steeds hoger leggen. De renovaties verlopen om budgettaire redenen ook nog meer dan vroeger in verschillende fasen. Om de Europese doelstellingen te halen - vermindering van de CO2-uitstoot met 20 procent tegen 2020 - moet de renovatiegraad volgens het NAV echter stijgen van 1 tot 2 à 2,5 procent. (Belga/NS)