Als je huurder de sleutels van je huis in je brievenbus steekt, geeft hij daarmee aan de huurovereenkomst te willen verbreken. Het is aangewezen in dat geval een aantal voorzorgen te nemen.

Contacteer een gerechtsdeurwaarder

Ga niet zelf binnen in het huurhuis. Contacteer een gerechtsdeurwaarder. Vraag hem om samen met jou naar het huurhuis te gaan. De deurwaarder kan nazien of de woning leeg is, foto's nemen en een PV opmaken van de toestand van het huis. Laat de deurwaarder ook de stand van de meters van gas, water en elektriciteit opnemen.

Stuur een aangetekende brief

Stuur een aangetekende brief aan je huurder. Weet je je huurder niet zitten, vraag dan de deurwaarder of hij je kan helpen. Geef in de brief aan dat je de sleutels gevonden hebt in je brievenbus en dat je die onder voorbehoud aanvaardt.

Vermeld dat je er behoudens tegenbericht binnen bijvoorbeeld de 7 dagen van uitgaat dat je huurder de huur verbrak en dat je de woning opnieuw te huur zal ­stellen. Nodig de huurder uit op een concrete datum en uur om een afsluitende plaats­beschrijving op te maken. Vraag ook de bedragen op die je huurder je nog moet betalen (huurachterstallen, opzegvergoeding, ...).

Stap naar de vrederechter

Gaat je huurder hier niet op in of heb je geen adres van hem, start dan een procedure op bij de vrederechter. Hiervoor doe je best een beroep op een advocaat. Is de termijn verlopen die je in je aangetekende brief zette en reageerde je huurder niet, dan kan je de woning eventueel opnieuw te huur stellen. Wil je huurschade verhalen op je huurder, hou er dan rekening mee dat de vrederechter allicht een deskundige zal aanstellen om de huurschade te becijferen.

Als je huurder de sleutels van je huis in je brievenbus steekt, geeft hij daarmee aan de huurovereenkomst te willen verbreken. Het is aangewezen in dat geval een aantal voorzorgen te nemen.Ga niet zelf binnen in het huurhuis. Contacteer een gerechtsdeurwaarder. Vraag hem om samen met jou naar het huurhuis te gaan. De deurwaarder kan nazien of de woning leeg is, foto's nemen en een PV opmaken van de toestand van het huis. Laat de deurwaarder ook de stand van de meters van gas, water en elektriciteit opnemen.Stuur een aangetekende brief aan je huurder. Weet je je huurder niet zitten, vraag dan de deurwaarder of hij je kan helpen. Geef in de brief aan dat je de sleutels gevonden hebt in je brievenbus en dat je die onder voorbehoud aanvaardt. Vermeld dat je er behoudens tegenbericht binnen bijvoorbeeld de 7 dagen van uitgaat dat je huurder de huur verbrak en dat je de woning opnieuw te huur zal ­stellen. Nodig de huurder uit op een concrete datum en uur om een afsluitende plaats­beschrijving op te maken. Vraag ook de bedragen op die je huurder je nog moet betalen (huurachterstallen, opzegvergoeding, ...). Gaat je huurder hier niet op in of heb je geen adres van hem, start dan een procedure op bij de vrederechter. Hiervoor doe je best een beroep op een advocaat. Is de termijn verlopen die je in je aangetekende brief zette en reageerde je huurder niet, dan kan je de woning eventueel opnieuw te huur stellen. Wil je huurschade verhalen op je huurder, hou er dan rekening mee dat de vrederechter allicht een deskundige zal aanstellen om de huurschade te becijferen.