Meer weten over de Spaanse vastgoedmarkt? Lees dan morgen deel 2: Kieskeurigheid geboden voor Spaanse vastgoed

Naar aanleiding van het begin van de Belgische beurs voor het tweede verblijf, Second home in Brussels Expo nam de Belgische makelaarskantoor, HIP ESTATES drie trends op de zonnige vastgoedmarkt onder de loep. De beurs loopt van 26 tot 28 september.

Zon, zee, strand en een eigen huis onder de zuiderse zon is bij vele Belgische gelukzoekers de nieuwe droom. In 2013 kochten 80 procent meer Belgen een tweede verblijf in Spanje. Zonnekloppers spenderen steeds liever hun geld aan Spaans vastgoed als gevolg van de lage opbrengst op de spaarboekjes en de nieuwe aanpak van Spaanse bouwpromotoren.

'Het zijn nu vooral jonge kopers die de buitenlandse vastgoedmarkt betreden: tweeverdieners die hun gezinswoning vrijwel hebben afbetaald en hun spaargeld nu investeren in buitenlandse baksteen', zegt Steven Theunis van HIP ESTATES.

Jonge mensen vinden hun weg naar de zon

Waar vroeger gepensioneerden wegdroomden van een villa of een appartement onder de Spaanse zon, zijn het nu jongere mensen die investeren in een vakantieverblijf. Dertigers en veertigers zien nu meer nut in een investering dan het geld te laten rusten op een spaarboekje dat bijna niets oplevert.

Meer kwaliteit aan lagere prijs

Als gevolg van de bouwcrash in Spanje zijn niet alleen de prijzen van vastgoed zeer sterk gedaald, maar hebben Spaanse bouwpromotoren de aandacht nu gevestigd op kwaliteitsvollere projecten met een moderne, strakke architectuur.

In 2007 moest je 370 000 euro ophoesten om de sleutel van een appartement met kleine ramen en een mindere afwerking te krijgen. Nu volstaat het om 250 000 euro op tafel te leggen om toegang te krijgen tot een modern appartement met domotica en een ondergronds parking. Met andere woorden: De prijs is niet alleen sterk gedaald, maar de kwaliteit van de woningen is exponentieel gestegen.

Extra vliegverbindingen naar Spanje

Ook de concurrentiestrijd tussen verschillende vliegtuigmaatschappijen speelt een rol in de grote vraag naar Spaanse vakantieverblijven. De prijzenoorlog geeft de mensen dat extra duwtje in de rug om naar de zonnige Costa te trekken. Wat natuurlijk ten koste komt van het toerisme aan de Belgische kust.

Meer weten over de Spaanse vastgoedmarkt? Lees dan morgen deel 2: Kieskeurigheid geboden voor Spaanse vastgoed

Naar aanleiding van het begin van de Belgische beurs voor het tweede verblijf, Second home in Brussels Expo nam de Belgische makelaarskantoor, HIP ESTATES drie trends op de zonnige vastgoedmarkt onder de loep. De beurs loopt van 26 tot 28 september. Zon, zee, strand en een eigen huis onder de zuiderse zon is bij vele Belgische gelukzoekers de nieuwe droom. In 2013 kochten 80 procent meer Belgen een tweede verblijf in Spanje. Zonnekloppers spenderen steeds liever hun geld aan Spaans vastgoed als gevolg van de lage opbrengst op de spaarboekjes en de nieuwe aanpak van Spaanse bouwpromotoren. 'Het zijn nu vooral jonge kopers die de buitenlandse vastgoedmarkt betreden: tweeverdieners die hun gezinswoning vrijwel hebben afbetaald en hun spaargeld nu investeren in buitenlandse baksteen', zegt Steven Theunis van HIP ESTATES. Waar vroeger gepensioneerden wegdroomden van een villa of een appartement onder de Spaanse zon, zijn het nu jongere mensen die investeren in een vakantieverblijf. Dertigers en veertigers zien nu meer nut in een investering dan het geld te laten rusten op een spaarboekje dat bijna niets oplevert. Als gevolg van de bouwcrash in Spanje zijn niet alleen de prijzen van vastgoed zeer sterk gedaald, maar hebben Spaanse bouwpromotoren de aandacht nu gevestigd op kwaliteitsvollere projecten met een moderne, strakke architectuur. In 2007 moest je 370 000 euro ophoesten om de sleutel van een appartement met kleine ramen en een mindere afwerking te krijgen. Nu volstaat het om 250 000 euro op tafel te leggen om toegang te krijgen tot een modern appartement met domotica en een ondergronds parking. Met andere woorden: De prijs is niet alleen sterk gedaald, maar de kwaliteit van de woningen is exponentieel gestegen. Ook de concurrentiestrijd tussen verschillende vliegtuigmaatschappijen speelt een rol in de grote vraag naar Spaanse vakantieverblijven. De prijzenoorlog geeft de mensen dat extra duwtje in de rug om naar de zonnige Costa te trekken. Wat natuurlijk ten koste komt van het toerisme aan de Belgische kust.