Uit een onderzoek van ILIV blijkt dat slechts 4 op de 10 Belgische koppels duidelijke financiële afspraken maken. Partners hebben het blijkbaar moeilijk om met elkaar een gesprek aan te knopen over hun financiële situatie. Zo weet 23 procent van de Belgen niet hoeveel zijn partner op de spaarrekening heeft staan en blijft 21 procent in het ongewisse over de inkomsten van zijn wederhelft.

"Financiële afspraken zijn noodzakelijk, zodat de relatie in evenwicht blijft en geen van beide partners, ook niet op langeretermijn, voor onaangename verrassingen komt te staan", meldt het kenniscentrum ILIV.

Woning op naam

Niettegenstaande het feit dat 1 op de 5 koppels geen benul heeft van de financiële situatie van hun partner, deelt 80 procent van hen de eigendom van de woning. Al wordt de investering niet altijd gelijk verdeeld over de twee partners. Zo betaalt 61% van de eigenaars een evenredig deel van de afbetaling van de lening.

Als beiden in dezelfde inkomenscategorie (29 procent van de koppels) zitten, betaalt 77 procent van de echtparen evenveel af voor de aflossing van de woning.

42 procent van de vrouwen betaalt evenveel af van de woonlening, ook al verdienen ze minder dan hun partner. Bij de mannen is dat 18 procent. (NS)

Uit een onderzoek van ILIV blijkt dat slechts 4 op de 10 Belgische koppels duidelijke financiële afspraken maken. Partners hebben het blijkbaar moeilijk om met elkaar een gesprek aan te knopen over hun financiële situatie. Zo weet 23 procent van de Belgen niet hoeveel zijn partner op de spaarrekening heeft staan en blijft 21 procent in het ongewisse over de inkomsten van zijn wederhelft. "Financiële afspraken zijn noodzakelijk, zodat de relatie in evenwicht blijft en geen van beide partners, ook niet op langeretermijn, voor onaangename verrassingen komt te staan", meldt het kenniscentrum ILIV. Niettegenstaande het feit dat 1 op de 5 koppels geen benul heeft van de financiële situatie van hun partner, deelt 80 procent van hen de eigendom van de woning. Al wordt de investering niet altijd gelijk verdeeld over de twee partners. Zo betaalt 61% van de eigenaars een evenredig deel van de afbetaling van de lening. Als beiden in dezelfde inkomenscategorie (29 procent van de koppels) zitten, betaalt 77 procent van de echtparen evenveel af voor de aflossing van de woning. 42 procent van de vrouwen betaalt evenveel af van de woonlening, ook al verdienen ze minder dan hun partner. Bij de mannen is dat 18 procent. (NS)