In het tweede kwartaal van 2022 steeg het gemiddelde bedrag dat Belgen lenen om een woning te bouwen met bijna 50.000 euro tot 218.000 euro ten opzichte van het begin van 2019. In het eerste kwartaal van 2022 lag dat gemiddelde bedrag van een bouwkrediet nog op 210.000 euro. Dat blijkt uit de statistieken over hypothecair krediet van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), meldt bankenfederatie Febelfin vrijdag.

Een woning kopen blijft haalbaar in ons land, maar wie wil kopen moet wel meer eigen middelen bijdragen. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank. Voor jonge gezinnen, die vaak minder inkomsten hebben, of andere gezinnen in een minder gunstige financiële situatie, betekent dat in bepaalde gevallen kleiner kopen of verder van een stad.

Als Belgen een krediet aangaan voor een tweede verblijf ligt dat voor 95 procent in eigen land. Kredietnemers die toch naar het buitenland trekken, kopen in de helft van de gevallen een buitenverblijf in Spanje. De top drie wordt vervolledigd door Frankrijk en Italië. Buitenlandse verblijven worden bijna uitsluitend voor eigen plezier aangekocht.

Trends

Het Netwerk tegen Armoede uit kritiek op het Vlaamse woonbeleid, nadat vrijdag is bekend geraakt dat in 2021 meer dan 182.000 Vlaamse gezinnen op de wachtlijsten stonden. Heidi Degerickx, algemeen coördinator van het netwerk, pleit voor een hoger bouwritme, een bindend sociaal objectief en een socialere private huurmarkt.

Vanaf vandaag kunnen gezinnen die verwarmen op stookolie hun mazoutcheque van 225 euro aanvragen. De cheque maakt deel uit van de maatregelen die de federale regering in het voorjaar nam om de impact voor de gezinnen van de stijgende energiekosten te temperen. Veel mensen staan blijkbaar te popelen om de cheque aan te vragen, want rond de middag lag de site wegens groot succes al plat.

Pleegouders en -kinderen zijn woensdag in een pleegzorgbad gesprongen samen met acteurs en tv-makers Thomas De Smet en Héritier Tipo. Daarmee is het startschot gegeven voor de campagne 'Een duik in een pleegzorgbad', waarmee Pleegzorg Vlaanderen tijdens de zomermaanden op zoek gaat naar nieuwe pleeggezinnen.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil dat de Vlaamse energieregulator VREG de invoering van het nieuwe capaciteitstarief uitstelt tot in 2025. In het Vlaams Parlement zei ze het 'angstaanjagend' te vinden dat de onafhankelijke regulator niet naar de politiek luistert.

In de voorbije drie jaar is het aantal toegekende energiepremies van het Brussels Gewest steeds verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij Brussels minister voor Energie en Klimaattransitie Alain Maron (Ecolo).