Coalitiepartner Vooruit roept staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) op een systeem te ontwikkelen waarbij iedereen maandelijks zijn energieverbruik kan opvolgen, zodat de leverancier kan worden verplicht de voorschotfactuur aan te passen aan het werkelijk verbruik.

De burgercoöperatie Ecopower bouwt de komende twee jaar acht windmolens. Het hadden er ook zestien kunnen zijn, als het licht op groen was gezet voor een project in Mol en twee afgekeurde windturbines in Lille en Vorselaar. Volgens Tom Willems van Ecopower is de vergunning in Mol om "drogredenen" afgekeurd. Hij pleit voor een beter beleid, met een visie op de lange termijn.

De armoedeorganisaties verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) vragen de federale en regionale regeringen in ons land om een taskforce 'energie-wonen' op te richten, om tot een structureel beleid te komen rond de aanpak van de energiecrisis. Ze vrezen dat de huidige maatregelen van de regeringen niet voldoende zijn om een sociaal bloedbad te vermijden.

De vastgoedprijzen zijn tijdens het eerste semester verder gestegen. De mediaanprijs voor een gesloten of halfopen bebouwing in Vlaanderen bedraagt nu 280.000 euro, zo blijkt maandag uit cijfers van het statistiekbureau Statbel. Voor een open bebouwing is dat 390.000 euro, voor een appartement 230.000 euro.

Trends
Uit het magazine
Laurenz Verledens

Huurdersbonden en armoedeorganisaties trekken aan de alarmbel. De piekende energieprijzen en de aanpassing van de huurprijzen aan de sterk gestegen gezondheidsindex duwen financieel zwakke huurders nog meer de dieperik in. Niets doen is niet langer een optie, klinkt het. Maar ingrijpen in de vrije huurmarkt is niet zonder risico.

De energiecrisis met de fors stijgende energiefactuur zorgt voor meer gesprekken over financiële kopzorgen bij Tele-Onthaal. Bovendien speelt niet alleen het financiële. Volgens de hulplijn wegen de geldzorgen ook op de relatie en de gezondheid, of veroorzaken ze eenzaamheid, zo klinkt het donderdag in een persbericht.

De federale energieregulator CREG roept de overheid op het systeem van sociale tarieven tegen het licht te houden. Vandaag zorgt dat sociaal tarief ervoor dat de begunstigden de forse prijsstijgingen duidelijk minder voelen. Maar als de energieprijzen gedurende jaren zeer hoog blijven, dan zou het niveau van het sociaal tarief dat van de commerciële tarieven kunnen benaderen, waarschuwt de CREG.