De Vlaamse energieregulator VREG overweegt de invoering van het nieuwe capaciteitstarief voor elektriciteit opnieuw uit te stellen, naar 1 januari 2023. Dat heeft de regulator maandag bekendgemaakt.

De stijging van de energieprijzen heeft de elektriciteitsfactuur van een doorsnee gezin in België verdubbeld en de aardgasfactuur zelfs meer dan verdrievoudigd op een jaar tijd. België was begin 2022 (vóór de btw-verlaging) telkens het op een na duurste land vergeleken met de buurlanden. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie in opdracht van de regulatoren.

Uit een studie van Belfius blijkt dat de Belgische huizenmarkt minstens 8,73 procent overgewaardeerd is. Dit wil zeggen dat Belgische huizen gemiddeld 8,73 procent te duur zijn. De onderzoekers veronderstellen dat deze overwaardering nog verder zal stijgen gezien de stijging van de woningprijzen in het afgelopen jaar.

België staat wereldwijd op de vijfde plaats wat het aantal zonnepanelen betreft, geteld per hoofd van de bevolking. Australië is koploper, gevolgd door respectievelijk Nederland, Duitsland en Japan. Dat blijkt uit een rapport van SolarPower Europe. De Europese sectororganisatie becijfert dat het geïnstalleerd vermogen in België 599 watt per inwoner bedraagt.

De spaarboekjes zijn in maart duidelijk kleiner geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank (NBB). Het is evenwel voorbarig om enkel en alleen naar de stijgende levensduurte te wijzen, klinkt het bij de Nationale Bank.

De banken hebben in de eerste drie maanden van 2022 bijna 68.000 hypothecaire leningen toegekend, voor de aankoop, bouw of verbouwing van een woning. In bedrag - meer dan 11 miljard euro - gaat het om een record voor een eerste kwartaal, zo meldt de Beroepsvereniging van het Krediet donderdag. Maar de piek is mogelijk stilaan bereikt, want het aantal nieuwe aanvragen is aan het dalen.

Wie niet naar zijn buitenverblijf mag gaan - bijvoorbeeld door een lockdown - hoeft ook geen belasting te betalen. Dat is, simpel gesteld, het oordeel van een Brugse rechter, schrijft Het Laatste Nieuws woensdag. Een koppel tweedeverblijvers had een zaak aangespannen tegen de gemeente Koksijde. Die moet nu 1.168 euro terugbetalen.

Ook appartementsbewoners en sociale huurders die hun woning verwarmen met stookolie, propaan of butaangas krijgen de federale premie van 200 euro. Dat heeft minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) geantwoord op een vraag van cd&v-Kamerlid Nahima Lanjri. Daarover was er wat onduidelijkheid ontstaan nadat bekend werd dat die groepen voorlopig niet kunnen genieten van de btw-verlaging op gas en elektriciteit wanneer er slechts één aansluiting is.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft een gesprek gehad met de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) over het gebrek aan betaalbare studentenkoten in Vlaanderen. De studentenvereniging had daarover aan de alarmbel getrokken. Minister Diependaele heeft oren naar een aantal voorstellen van de studenten en plant verder overleg.

De Vlaamse renteloze energielening kan binnenkort ook worden gebruikt voor verbeteringen aan de woningkwaliteit. Dat blijkt uit een voorstel van decreet van Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open Vld) dat woensdag werd goedgekeurd door de commissies Leefmilieu en Wonen van het parlement.

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) herhaalt het pleidooi voor betaalbare koten nu er een tekort aan studentenhuisvesting is in de studentensteden. De studentenkoepel suggereert dinsdag in een persbericht 25 aanbevelingen die de Vlaamse regering snel kan doorvoeren. In Brussel klinkt een gelijkaardige oproep.

Trends

De gemiddelde prijs van een appartement daalde in het eerste kwartaal van het jaar, als we rekening houden met de inflatie. Die van de woonhuizen bleef stabiel. Het aantal verkopen daalde, na de wilde jaren 2020 en 2021.

De voorbije tien jaar speelde de energieperformantie van een huis een steeds grotere rol bij de verkoopprijs van nieuwe woningen en appartementen, en het belang daarvan zal wellicht ook de komende jaren nog verder stijgen. Dat blijkt maandag uit een analyse van de Nationale Bank.

Het zijn slechte tijden voor wie vastgoed wil kopen. Lenen is al een pak duurder geworden, net zoals renoveren en verbouwen door de stijgende grondstoffenkosten. Dat alles, in combinatie met de fors gestegen energieprijzen, maakt dat kopers meer dan ooit letten op de energiezuinigheid van woningen.