De Brusselse regering heeft donderdag haar noodplan voor huisvesting voorgesteld met meer dan dertig acties die de wooncrisis in het Brussels Gewest moeten aanpakken, gaande van het bouwen van meer sociale woningen, tot het bieden van een huurtoelage en aanpakken van leegstand en discriminatie op de woningmarkt. Voor deze legislatuur wordt 190 miljoen euro uitgetrokken, waarvan de helft voor extra ondersteuning van de huurders.

Ruim een kwart van de woningen in Vlaanderen beschikt één jaar na de wettelijke verplichting nog niet over een rookmelder. Amper 27 procent is volledig in orde en heeft op elke verdieping een rookmelder. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Stichting Brandwonden.

Roel Van Espen

De coronacrisis is voor velen de aanzet tot successieplanning. Sinds juni kent het aantal vastgoedschenkingen in België een forse toename. Via de salamitechniek kunt u de belastingverlaging nog verder maximaliseren.

Dit jaar zijn al bijna 91.500 nieuwe fotovoltaïsche (PV) installaties aangemeld bij Fluvius, goed voor een vermogen van 402 megawatt. Dat meldt de distributienetbeheerder woensdag. Het gaat om "het hoogste cijfer in jaren". In totaal telt Vlaanderen nu meer dan 520.000 PV-installaties. Dat komt neer op een totaal geïnstalleerd vermogen van 3.537 megawatt.

Door de coronacrisis zijn de energieprijzen het afgelopen jaar sterk gedaald. Voor elektriciteit ging het om een prijsdaling met gemiddeld 10 procent, terwijl aardgas gemiddeld zelfs 26 procent goedkoper werd. Maar honderdduizenden Belgische gezinnen profiteerden niet van die prijsdaling, waarschuwt energieregulator CREG.

De Bouwunie zegt tevreden te zijn over de mogelijkheid om met twee personen een toonzaal of kijkwoning te bezoeken. De belangenorganisatie van kmo's en zelfstandigen in de bouw had afgelopen weekend gevraagd om dat toe te laten desnoods op afspraak, net als de Confederatie Bouw. In de aangepaste FAQ over het coronavirus staat nu dat 'in hoogst uitzonderlijke omstandigheden' kan worden afgeweken van het individueel winkelen op afspraak.

Sp.a vraagt om de aflopende huurcontracten te verlengen zolang de lockdownmaatregelen van kracht zijn. 'Zo zijn we zeker dat huurders die geen alternatief gevonden hebben voor het einde van huurcontract niet op straat komen te staan', zegt Vlaams parlementslid Maxim Veys.