Vanaf 9 juni worden de coronamaatregelen ook voor de Vlaamse woningmarkt een stuk versoepeld. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele past de kleurcode voor de woningmarkt aan van rood naar oranje. 'Het blijft wel belangrijk om de nodige hygiënemaatregelen strikt op te volgen en te allen tijde de social distance te garanderen', aldus Diependaele.

De middelen die de Vlaamse regering voorziet voor sociale woningbouw blijven onderbenut. Dat zegt Vlaams parlementslid Maxim Veys (Vooruit). Uit een antwoord van minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) blijkt dat er dit jaar 200 miljoen euro aan sociale woningbouw is uitgegeven. 'Dat is amper 12 procent van de beschikbare middelen voor 2021', zegt Veys.

Vrije Tribune

'Het moet afgelopen zijn met het opbod aan lapmiddelen om de fouten met de terugdraaiende teller recht te trekken, zegt Kris Voorspools van 70GigaWatt Consulting. Zonnepanelen zijn nog altijd een rendabele investering, ook in het juiste referentiekader van de digitale meter.' Dat zegt Kris Voorspools, zaakvoerder van 70GigaWatt Consulting.

De woningmarkt zit op slot voor jongeren. Voor twee derde van de 21- tot 35-jarigen is de aankoop van een eigen woning een onbereikbare droom. Zelfs hoogopgeleide starters met een hoger inkomen hebben onvoldoende middelen voor de aankoop van een eigen woning, waarschuwt Immotheker Finotheker.

De Brusselse regering heeft de maatregelen tegen discriminatie op de huurmarkt aangescherpt. Brussel huisvesting zal beroep kunnen doen op acteurs of verenigingen om proactieve discriminatietest uit te voeren. De discriminatiecriteria worden ook uitgebreid tot onder meer eenoudergezinnen. Dat kondigde staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou donderdag aan op een persconferentie.

De energieleveranciers Essent en Mega waren vorig jaar de zorgenkindjes van de federale Ombudsdienst voor Energie. Hoewel ze samen een marktaandeel hebben van net 9 procent, gingen wel 33 procent van de klachten die de ombudsdienst kreeg, over hun dienstverlening. Dat blijkt uit het jaarverslag van de dienst.

Trends
Laurenz Verledens

De vastgoedmarkt in de Ardennen is in uitstekende doen. De belangstelling voor tweede verblijven in de regio zat al in stijgende lijn en de coronacrisis heeft die tendens nog versterkt.

Trends
Stijn Wuyts

Engie lanceert als eerste een dynamisch elektriciteitstarief voor gezinnen. De stroomprijs schommelt elk uur en kan zelfs negatief zijn, bijvoorbeeld bij een overaanbod aan zonnestroom of windenergie. Vooral voor gezinnen met een groot elektriciteitsverbruik kan dat voordelig zijn, als ze hun stroomverbruik slim sturen.

Trends
Hans Brockmans

De reële huizenprijzen, die rekening houden met de inflatie, zijn in het eerste kwartaal met 1,5 procent gestegen in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020. Een appartement kost 2,5 procent meer.