Dat de markten in maart - iets meer dan zes maanden geleden - slechts 42 EUR wilden betalen voor alle activiteiten van Solvay, is het zoveelste bewijs dat beleggers toen te pessimistisch waren. De overnamedossiers stapelen zich de jongste weken op. Maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn. Overnamegeruchten en effectieve acquisities zullen de markten de volgende weken immers blijven ondersteunen, vooral omdat de premies die de overnemers bereid zijn te betalen om hun prooien in te lijven niet karig zijn. De eerste belangrijke vraag die we ons kunnen stellen, is wat Solvay met 5 miljard EUR op de rekening zal aanvangen. Met de extreem lage rente is een spaarboekje geen optie, vooral als we weten dat de farma-afdeling van Solvay rendabel was. We denken dat Solvay met die 5 miljard EUR overnamegeruchten zal aanwakkeren, aangezien dat geld zo vlug mogelijk aandeelhouderswaarde zal moeten creëren.

We mogen niet uit het oog verliezen dat Solvay heel lang trouw is gebleven aan de hybride structuur. De argumentatie was dat farma toen als defensieve buffer fungeerde tegenover de meer grillige en cyclische chemie- en kunststoffenactiviteiten van de groep. Solvay is ervan overtuigd dat het door de farmadivisie te verkopen nog meer aandeelhouderswaarde kan creëren. Met wat? Als we weten dat Solvay duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, is het misschien zo gek nog niet om eens te kijken naar Solvicore, een joint venture tussen Solvay en Umicore. Het bedrijf is actief op het vlak van onderzoek, ontwikkeling, productie en verkoop van elementen die gebruikt worden in brandstofceltoepassingen. Nu Solvay over zoveel liquiditeiten beschikt, zou het ons niet verbazen als de overnamegeruchten rond Umicore weer in volle hevigheid zullen oplaaien. Umicore koste op het moment dat Abbott op de farmapoot van Solvay bood net geen 20 EUR per aandeel, of 2,3 miljard EUR. Met de 5 miljard EUR die Solvay moet ontvangen, is er dus voldoende ruimte om de aandelen Umicore te kopen en zelfs met een aanlokkelijke premie. Het blijft uiteraard gissen, maar we zijn ervan overtuigd dat Solvay met het geld dat het nog moet krijgen van Abbott zeker niet zal morsen. Dat is de stijl van het huis niet, maar mocht Umicore ooit overgenomen worden, zien we het bedrijf liever in de handen van Solvay dan in die van bijvoorbeeld Johnson Matthey.

Alain Deneef

Dat de markten in maart - iets meer dan zes maanden geleden - slechts 42 EUR wilden betalen voor alle activiteiten van Solvay, is het zoveelste bewijs dat beleggers toen te pessimistisch waren. De overnamedossiers stapelen zich de jongste weken op. Maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn. Overnamegeruchten en effectieve acquisities zullen de markten de volgende weken immers blijven ondersteunen, vooral omdat de premies die de overnemers bereid zijn te betalen om hun prooien in te lijven niet karig zijn. De eerste belangrijke vraag die we ons kunnen stellen, is wat Solvay met 5 miljard EUR op de rekening zal aanvangen. Met de extreem lage rente is een spaarboekje geen optie, vooral als we weten dat de farma-afdeling van Solvay rendabel was. We denken dat Solvay met die 5 miljard EUR overnamegeruchten zal aanwakkeren, aangezien dat geld zo vlug mogelijk aandeelhouderswaarde zal moeten creëren. We mogen niet uit het oog verliezen dat Solvay heel lang trouw is gebleven aan de hybride structuur. De argumentatie was dat farma toen als defensieve buffer fungeerde tegenover de meer grillige en cyclische chemie- en kunststoffenactiviteiten van de groep. Solvay is ervan overtuigd dat het door de farmadivisie te verkopen nog meer aandeelhouderswaarde kan creëren. Met wat? Als we weten dat Solvay duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, is het misschien zo gek nog niet om eens te kijken naar Solvicore, een joint venture tussen Solvay en Umicore. Het bedrijf is actief op het vlak van onderzoek, ontwikkeling, productie en verkoop van elementen die gebruikt worden in brandstofceltoepassingen. Nu Solvay over zoveel liquiditeiten beschikt, zou het ons niet verbazen als de overnamegeruchten rond Umicore weer in volle hevigheid zullen oplaaien. Umicore koste op het moment dat Abbott op de farmapoot van Solvay bood net geen 20 EUR per aandeel, of 2,3 miljard EUR. Met de 5 miljard EUR die Solvay moet ontvangen, is er dus voldoende ruimte om de aandelen Umicore te kopen en zelfs met een aanlokkelijke premie. Het blijft uiteraard gissen, maar we zijn ervan overtuigd dat Solvay met het geld dat het nog moet krijgen van Abbott zeker niet zal morsen. Dat is de stijl van het huis niet, maar mocht Umicore ooit overgenomen worden, zien we het bedrijf liever in de handen van Solvay dan in die van bijvoorbeeld Johnson Matthey. Alain Deneef