Behalve in aandelen en fondsen kun je als belegger ook investeren in trackers. Wat zijn dat eigenlijk?

Een tracker volgt de bewegingen van een beursindex, een grondstof of een aandelenkorf. Hij beweegt mee naar boven of naar beneden, afhankelijk van de evolutie van de financiële activa waaraan hij is gekoppeld. Stel dat u goud wilt kopen, maar liever geen goudbaren in huis haalt. De aanschaf van een goudbaar brengt makelaarskosten met zich mee, en ook het bewaren kost geld. Trackers die de goudkoers volgen, zijn dan een handig en goedkoper alternatief. U hebt geen kluis nodig en u profiteert van de koersschommelingen van het goud, alsof u een goudbaar in uw bezit had.

Aangezien een tracker de evolutie van een financieel actief volgt, is er geen behoefte aan een actief beheer. Trackers zijn daardoor goedkoper dan beleggingsfondsen.

Er zijn almaar meer financiële instellingen die trackers aanbieden, maar de bekendste in Europa zijn Lyxor, Société Générale (SSgA) en Deutsche Bank (db x-trackers). De aankoop van een tracker is even eenvoudig als de aankoop van een aandeel. Het volstaat om te klikken op een website die onlinebeurstransacties aanbiedt of om een bezoek te brengen aan uw bankier om een tracker te kopen. Ook het verkopen gaat gemakkelijk en snel. Maar u mag niet uit het oog verliezen dat trackers even risicovol zijn als aandelen.

Het is dus interessant eerst het trackeraanbod onder de loep te nemen voordat u uw geld in een beleggingsfonds of in een aandeel stopt. Misschien vindt u wel iets wat u bevalt.

Karine Huet

Behalve in aandelen en fondsen kun je als belegger ook investeren in trackers. Wat zijn dat eigenlijk?Een tracker volgt de bewegingen van een beursindex, een grondstof of een aandelenkorf. Hij beweegt mee naar boven of naar beneden, afhankelijk van de evolutie van de financiële activa waaraan hij is gekoppeld. Stel dat u goud wilt kopen, maar liever geen goudbaren in huis haalt. De aanschaf van een goudbaar brengt makelaarskosten met zich mee, en ook het bewaren kost geld. Trackers die de goudkoers volgen, zijn dan een handig en goedkoper alternatief. U hebt geen kluis nodig en u profiteert van de koersschommelingen van het goud, alsof u een goudbaar in uw bezit had. Aangezien een tracker de evolutie van een financieel actief volgt, is er geen behoefte aan een actief beheer. Trackers zijn daardoor goedkoper dan beleggingsfondsen. Er zijn almaar meer financiële instellingen die trackers aanbieden, maar de bekendste in Europa zijn Lyxor, Société Générale (SSgA) en Deutsche Bank (db x-trackers). De aankoop van een tracker is even eenvoudig als de aankoop van een aandeel. Het volstaat om te klikken op een website die onlinebeurstransacties aanbiedt of om een bezoek te brengen aan uw bankier om een tracker te kopen. Ook het verkopen gaat gemakkelijk en snel. Maar u mag niet uit het oog verliezen dat trackers even risicovol zijn als aandelen. Het is dus interessant eerst het trackeraanbod onder de loep te nemen voordat u uw geld in een beleggingsfonds of in een aandeel stopt. Misschien vindt u wel iets wat u bevalt. Karine Huet