Warren Buffet wordt waarschijnlijk een van de tien grootste aandeelhouders van Goldman Sachs dankzij een deal waarbij hij geen geld op tafel hoeft te leggen.

Buffett, een van de rijkste mensen ter wereld, schoot met zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway tijdens de financiële crisis in 2008 Goldman Sachs met vijf miljard dollar te hulp. Hij kreeg daarbij de optie om na vijf jaar - op 1 oktober van dit jaar - 43,5 miljoen aandelen te kopen tegen 115 dollar per aandeel (voor vijf miljard dollar dus). Vandaag noteert het aandeel van Goldman Sachs aan 147,43 dollar.

Gratis

In plaats van dat aandelenpakket te kopen, krijgt Buffett nu gratis en voor niets het aantal aandelen gelijk in waarde aan het verschil tussen 115 dollar en de gemiddelde slotprijs van de laatste tien handelsdagen vóór 1 oktober. Aan de huidige koers zou dat neerkomen op circa 9,4 miljoen aandelen. Volgens analisten zal het 'orakel van Omaha' daardoor de op acht na grootste aandeelhouder van Goldman Sachs worden.

Goldman Sachs geeft Buffett de aandelen gratis om te voorkomen dat het aandelenkapitaal van de bank zou verwateren. 'We zijn blij dat Berkshire Hathaway een investeerder voor de lange termijn blijft,' zo zegt CEO Lloyd Bankfein.

Buffett nam in 2008 een groot risico door te investeren in Goldman Sachs en wordt daar nu dus voor beloond.

Lees ook: Hoe Warren Buffett aandelen kiest

Warren Buffet wordt waarschijnlijk een van de tien grootste aandeelhouders van Goldman Sachs dankzij een deal waarbij hij geen geld op tafel hoeft te leggen. Buffett, een van de rijkste mensen ter wereld, schoot met zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway tijdens de financiële crisis in 2008 Goldman Sachs met vijf miljard dollar te hulp. Hij kreeg daarbij de optie om na vijf jaar - op 1 oktober van dit jaar - 43,5 miljoen aandelen te kopen tegen 115 dollar per aandeel (voor vijf miljard dollar dus). Vandaag noteert het aandeel van Goldman Sachs aan 147,43 dollar. Gratis In plaats van dat aandelenpakket te kopen, krijgt Buffett nu gratis en voor niets het aantal aandelen gelijk in waarde aan het verschil tussen 115 dollar en de gemiddelde slotprijs van de laatste tien handelsdagen vóór 1 oktober. Aan de huidige koers zou dat neerkomen op circa 9,4 miljoen aandelen. Volgens analisten zal het 'orakel van Omaha' daardoor de op acht na grootste aandeelhouder van Goldman Sachs worden. Goldman Sachs geeft Buffett de aandelen gratis om te voorkomen dat het aandelenkapitaal van de bank zou verwateren. 'We zijn blij dat Berkshire Hathaway een investeerder voor de lange termijn blijft,' zo zegt CEO Lloyd Bankfein. Buffett nam in 2008 een groot risico door te investeren in Goldman Sachs en wordt daar nu dus voor beloond.Lees ook: Hoe Warren Buffett aandelen kiest