Door verliezen op de beurzen is het aantal dollarmiljonairs wereldwijd vorig jaar voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008 gedaald. Ook hun vermogen ging erop achteruit, blijkt uit het jaarlijkse 'World Wealth Report' van consultant Capgemini.

Wereldwijd beschikten vorig jaar 18 miljoen mensen over een vermogen van minstens een miljoen dollar (ruim 891.000 euro). Dat zijn er iets minder - 0,3 procent - dan in 2017. Om de daling in perspectief te zetten: in 2008 waren er wereldwijd 'amper' 8,6 miljoen dollarmiljonairs.

Het totale vermogen van alle dollarmiljonairs rondde in 2017 voor het eerst de kaap van 70 biljoen dollar, maar dat vermogen daalde vorig jaar met 3 procent tot 68,1 biljoen dollar. Die terugval is vooral te wijten aan de beurzen, die na een sterk 2017 een moeilijker jaar beleefden. Ook de economische vertraging speelde een rol, aldus Capgemini.

De landen met de meeste dollarmiljonairs zijn de VS (5,3 miljoen), Japan (3,1 miljoen), Duitsland en China (beide meer dan een miljoen). De vier landen samen zijn goed voor meer dan zes op de tien dollarmiljonairs wereldwijd.

Capgemini houdt bij de berekening van het vermogen rekening met aandelen, andere waardepapieren, investeringen, cashgeld en vastgoed.

Door verliezen op de beurzen is het aantal dollarmiljonairs wereldwijd vorig jaar voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008 gedaald. Ook hun vermogen ging erop achteruit, blijkt uit het jaarlijkse 'World Wealth Report' van consultant Capgemini.Wereldwijd beschikten vorig jaar 18 miljoen mensen over een vermogen van minstens een miljoen dollar (ruim 891.000 euro). Dat zijn er iets minder - 0,3 procent - dan in 2017. Om de daling in perspectief te zetten: in 2008 waren er wereldwijd 'amper' 8,6 miljoen dollarmiljonairs. Het totale vermogen van alle dollarmiljonairs rondde in 2017 voor het eerst de kaap van 70 biljoen dollar, maar dat vermogen daalde vorig jaar met 3 procent tot 68,1 biljoen dollar. Die terugval is vooral te wijten aan de beurzen, die na een sterk 2017 een moeilijker jaar beleefden. Ook de economische vertraging speelde een rol, aldus Capgemini. De landen met de meeste dollarmiljonairs zijn de VS (5,3 miljoen), Japan (3,1 miljoen), Duitsland en China (beide meer dan een miljoen). De vier landen samen zijn goed voor meer dan zes op de tien dollarmiljonairs wereldwijd. Capgemini houdt bij de berekening van het vermogen rekening met aandelen, andere waardepapieren, investeringen, cashgeld en vastgoed.