Vlaamse regering verlaagt energiefactuur gemiddeld gezin met zo’n 50 euro

Zuhal Demir (N-VA)

De Vlaamse regering wil in 2022 voor 201,6 miljoen euro kosten uit de elektriciteitsfactuur halen.

Ze wil dat doen door een groot bedrag aan openbare dienstverplichtingen, verplichtingen die worden opgelegd aan netbeheerders en leveranciers, éénmalig zelf te financieren vanuit het Energiefonds. Volgens minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) moet de ingreep de oplopende energiefactuur voor Vlaamse gezinnen en alleenstaanden temperen. Voor een gemiddeld gezin zal het gaan om 43 euro. Samen met de aanpassing van de nettarieven gaat het om ongeveer 50 euro.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir liet eerder deze week al optekenen dat ze 170 tot 200 miljoen euro uit de energiefactuur van de Vlaming wilde halen. Binnen de Vlaamse meerderheid is er nu een akkoord om voor in totaal 201,6 miljoen euro uit de factuur te halen.

Concreet gaat het om 166,6 miljoen euro die anders via de openbare dienstverplichtingen (ODV’s) in de factuur zouden zitten eruit te halen en te betalen via het Energiefonds. Omdat de federale overheid ook btw aanrekent op die openbare dienstverplichtingen, verdwijnt daardoor in totaal 201,6 miljoen euro (166,6 + 21% btw) uit de elektriciteitsfactuur van iedereen die op laagspanning is aangesloten.

‘Iedereen voelt de energiecrisis. Daarom kiezen we voor maatregelen die ten goede komen aan alle 2,8 miljoen gezinnen en alleenstaanden, maar ook aan de kleine zelfstandige’, zegt minister Demir.

Hoeveel dit oplevert voor een gezin hangt af van het eigen verbruik, maar voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3,5 MWh zal het in 2022 gaan om 43 euro. Tel daarbij de lagere nettarieven door de vernieuwde tariefstructuur en een doorsnee gezin komt uit op 50 euro.

Groenestroomcertificaten

De Vlaamse regering heeft ook beslist om dit jaar nog 60 miljoen groenestroomcertificaten uit de markt te halen om zo de historische schuld verder af te bouwen en om de bestaande subsidies aan nieuwe fossiele gasaansluitingen bij nieuwbouw stop te zetten vanaf midden 2022. Daardoor kan de regering volgend jaar nog eens 34 miljoen euro uit de energiefactuur halen.

‘Subsidies voor nieuwe aardgasaansluitingen zijn per definitie niet verstandig’, legt N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy uit. ‘Daarom kiezen we ervoor om deze stop te zetten en kosten te verschuiven van elektriciteit naar fossiele gas. Zo verlichten we de elektriciteitsfactuur vanaf 2023 structureel, wat de energietransitie ten goede komt’.

Volgens CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne zullen de maatregelen snel impact hebben op de factuur van de Vlaming. Maar het werk is volgens hem niet af. ‘Doelstelling is verder te gaan en elektriciteit goedkoper te maken, zodat milieuvriendelijke technologie zoals warmtepompen en elektrisch rijden, haalbaar en betaalbaar wordt voor elke Vlaming.’

Ook Open VLD-fractieleider Willem-Frederik Schiltz reageert tevreden: ‘Een lagere elektriciteitsfactuur in combinatie met verder de schulden van de groenestroomcertificaten afbouwen, dat juich ik toe.’

“Berg heeft muis gebaard”, reageert Groen op Vlaamse energiekorting

Oppositiepartij Groen noemt de Vlaamse inspanning om de energiefactuur van de Vlaming te verlagen “teleurstellend”. “De berg heeft een muis gebaard. Als de Vlaamse regering de problemen van de mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen, echt ernstig zou nemen, zou ze veel meer moeten doen”, zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska.

De Vlaamse regering heeft beslist om in 2022 voor 201,6 miljoen euro kosten uit de elektriciteitsfactuur halen. Ze wil dat doen door een groot bedrag aan openbare dienstverplichtingen, verplichtingen die worden opgelegd aan netbeheerders en leveranciers, éénmalig zelf te financieren vanuit het Energiefonds. Voor een gemiddeld gezin komt de ingreep neer op een besparing van 43 euro. Tel je daar de geplande aanpassing van de nettarieven bij, dan kom je uit op ongeveer 50 euro.

Oppositiepartij Groen noemt die inspanning “minimaal”.

Volgens de Vlaamse groenen kan de Vlaamse regering meer doen en via de openbare dienstverplichtingen de factuur mer 170 euro per gezin doen dalen. “Wat Zuhal Demir voorstelt is echt minimaal, een krampachtige reactie om de federale voorstellen bij te benen”, klinkt het.

Partner Content