De ingreep levert dit jaar een besparing op van enkele honderdduizenden euro, een bedrag dat de komende jaren gradueel oploopt.

Voor personeel in de openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs bestaat er een systeem van aanmoedigingspremies voor loopbaanonderbreking. Het gaat om een aanvullende Vlaamse premie bovenop de bestaande federale premies voor loopbaanonderbreking.

Voor wie loopbaanonderbreking neemt om bijvoorbeeld de zorg voor een ziek familielid op te nemen, verandert er niets. Daarvoor blijft de aanvullende Vlaamse premie bestaan.

Vlaams stelsel van zorgkrediet

Maar voor wie loopbaanonderbreking neemt in het kader van het eindeloopbaanstelsel, gaat de kraan dicht vanaf 1 februari. Personeel in de openbare sector en het onderwijs kan vanaf 55 jaar (of in sommige gevallen vanaf 50 jaar) deeltijdse loopbaanonderbreking nemen tot aan zijn pensioen. Maar de aanvullende premie daarvoor verdwijnt dus vanaf 1 februari. Aan de bestaande premies wordt niet geraakt, maar nieuwe worden er vanaf dan niet meer toegekend.

"Deze maatregel moet gezien worden als een eerste stap op weg naar een Vlaams stelsel van zorgkrediet en is dus een complementaire maatregel ten aanzien van de globale hervorming", luidt het. (Belga/NS)

De ingreep levert dit jaar een besparing op van enkele honderdduizenden euro, een bedrag dat de komende jaren gradueel oploopt. Voor personeel in de openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs bestaat er een systeem van aanmoedigingspremies voor loopbaanonderbreking. Het gaat om een aanvullende Vlaamse premie bovenop de bestaande federale premies voor loopbaanonderbreking. Voor wie loopbaanonderbreking neemt om bijvoorbeeld de zorg voor een ziek familielid op te nemen, verandert er niets. Daarvoor blijft de aanvullende Vlaamse premie bestaan. Maar voor wie loopbaanonderbreking neemt in het kader van het eindeloopbaanstelsel, gaat de kraan dicht vanaf 1 februari. Personeel in de openbare sector en het onderwijs kan vanaf 55 jaar (of in sommige gevallen vanaf 50 jaar) deeltijdse loopbaanonderbreking nemen tot aan zijn pensioen. Maar de aanvullende premie daarvoor verdwijnt dus vanaf 1 februari. Aan de bestaande premies wordt niet geraakt, maar nieuwe worden er vanaf dan niet meer toegekend. "Deze maatregel moet gezien worden als een eerste stap op weg naar een Vlaams stelsel van zorgkrediet en is dus een complementaire maatregel ten aanzien van de globale hervorming", luidt het. (Belga/NS)