Heel wat Belgen opteren echter niet alleen voor zonnepanelen vanwege het financiële rendement, maar doen dat ook uit ecologisch bewustzijn. Maar wat zijn dan de gevolgen voor de brandverzekering?

Evaluatiesysteem

Veel hangt af van het evaluatiesysteem dat wordt toegepast in de polis. Bij het klassieke systeem wordt geschat welk bedrag nodig is om de woning helemaal opnieuw te kunnen opbouwen. Wanneer het huis te laag verzekerd is, volstaat dat bedrag niet voor de heropbouw.

"Daarom word je als klant verondersteld het verzekerde kapitaal aan te laten passen met de waarde van de gedane investering in zonnepanelen," zegt Vanessa Zwaelens van ING.

"Want alleen zo blijft de wederopbouwwaarde correct. De premievoet blijft bij ons sowieso ongewijzigd, omdat we zonnepanelen niet als 'risicoverzwarend' beschouwen. De premie zelf kan echter wel lichtjes stijgen, omdat het onderliggende verzekerde kapitaal wat hoger geworden is."

Vereenvoudigde methode

Het klassieke evaluatiesysteem is evenwel vrij omslachtig, en daarom opteren steeds meer verzekeraars voor een vereenvoudigde methode. Die houdt simpelweg rekening met het aantal kamers en met een paar andere criteria.

"Bij AG Insurance zijn al drie op vier polissen aangepast aan dit eenvoudiger waarderingssysteem," zegt woordvoerder Gerrit Feyaerts. "Hierbij is onderverzekering onmogelijk. De installatie van zonnepanelen moet in dit geval dan ook niet gemeld worden, en een verhoging van de premie is uitgesloten. De panelen zijn gedekt zoals de rest van het gebouw."

"Dat is ook zo bij ING," zegt Vanessa Zwaelens. "Wanneer je woning volgens de vereenvoudigde methode verzekerd is, worden achteraf geïnstalleerde zonnepanelen automatisch mee verzekerd. Ze moeten dan wel vastgemaakt zijn aan of geïntegreerd zijn in het gebouw, of op een correcte manier verankerd zijn in de tuin van de verzekerde woning. Zonnepanelen op een plat dak zonder verankering of zonder voldoende ballast vallen buiten de dekking."

Bij KBC behoort het vereenvoudigd evaluatiesysteem niet tot de mogelijkheden. "Wij hanteren enkel de klassieke methode voor de verzekering van woningen," zegt persverantwoordelijke Ilse De Muyer.

"De verzekerde moet dan ook iedere wijziging melden, en de installatie van zonnepanelen kan dan een rol spelen in de bepaling van de waarde van de verzekerde goederen en in de bepaling van de premievoet. Gemiddeld stijgt de premie bij ons daardoor met 4,5%."

Soms gratis, soms niet

Bent u verzekerd bij Belfius en Ethias Insurance, dan moet u de plaatsing van zonnepanelen eveneens melden. In geval van verankering worden ze echter gratis mee verzekerd.

Bij Actel Direct hoeven verankerde panelen niet aangegeven te worden. "Dat moet alleen voor bijvoorbeeld panelen met ballaststenen op een plat dak of zonnevolgsystemen op een pijler,' zegt client advisor Younes Bakkali. 'In dat geval wordt een extra premie aangerekend: die bedraagt 40 euro op een installatie tot 15.000 euro." (JS)

Heel wat Belgen opteren echter niet alleen voor zonnepanelen vanwege het financiële rendement, maar doen dat ook uit ecologisch bewustzijn. Maar wat zijn dan de gevolgen voor de brandverzekering? Veel hangt af van het evaluatiesysteem dat wordt toegepast in de polis. Bij het klassieke systeem wordt geschat welk bedrag nodig is om de woning helemaal opnieuw te kunnen opbouwen. Wanneer het huis te laag verzekerd is, volstaat dat bedrag niet voor de heropbouw. "Want alleen zo blijft de wederopbouwwaarde correct. De premievoet blijft bij ons sowieso ongewijzigd, omdat we zonnepanelen niet als 'risicoverzwarend' beschouwen. De premie zelf kan echter wel lichtjes stijgen, omdat het onderliggende verzekerde kapitaal wat hoger geworden is." Het klassieke evaluatiesysteem is evenwel vrij omslachtig, en daarom opteren steeds meer verzekeraars voor een vereenvoudigde methode. Die houdt simpelweg rekening met het aantal kamers en met een paar andere criteria. "Bij AG Insurance zijn al drie op vier polissen aangepast aan dit eenvoudiger waarderingssysteem," zegt woordvoerder Gerrit Feyaerts. "Hierbij is onderverzekering onmogelijk. De installatie van zonnepanelen moet in dit geval dan ook niet gemeld worden, en een verhoging van de premie is uitgesloten. De panelen zijn gedekt zoals de rest van het gebouw." "Dat is ook zo bij ING," zegt Vanessa Zwaelens. "Wanneer je woning volgens de vereenvoudigde methode verzekerd is, worden achteraf geïnstalleerde zonnepanelen automatisch mee verzekerd. Ze moeten dan wel vastgemaakt zijn aan of geïntegreerd zijn in het gebouw, of op een correcte manier verankerd zijn in de tuin van de verzekerde woning. Zonnepanelen op een plat dak zonder verankering of zonder voldoende ballast vallen buiten de dekking." "De verzekerde moet dan ook iedere wijziging melden, en de installatie van zonnepanelen kan dan een rol spelen in de bepaling van de waarde van de verzekerde goederen en in de bepaling van de premievoet. Gemiddeld stijgt de premie bij ons daardoor met 4,5%." Bent u verzekerd bij Belfius en Ethias Insurance, dan moet u de plaatsing van zonnepanelen eveneens melden. In geval van verankering worden ze echter gratis mee verzekerd. Bij Actel Direct hoeven verankerde panelen niet aangegeven te worden. "Dat moet alleen voor bijvoorbeeld panelen met ballaststenen op een plat dak of zonnevolgsystemen op een pijler,' zegt client advisor Younes Bakkali. 'In dat geval wordt een extra premie aangerekend: die bedraagt 40 euro op een installatie tot 15.000 euro." (JS)