Stel dat je vader overleden is en aangezien zijn erfenis niet echt ingewikkeld is, beslis je om samen met je broer en zus de aangifte van nalatenschap in te vullen.

In de aangifte moet je ook de waarde van de verzekerde inboedel en het polisnummer invullen en je merkt dat die inboedel verzekerd is voor maar liefst 75.000 euro. Maar in werkelijkheid bestaat die inboedel alleen uit oude waardeloze meubelen, die je wellicht zelfs naar het containerpark zal moeten brengen.

De 0% tot 20%-regel

In principe moet de inboedel geschat worden volgens zijn zogenaamde verkoopwaarde. De verzekerde waarde (hier 75.000 euro) is een indicatie, maar ook niet meer dan dat.

Voor gewone burgers (dus zonder specifieke of extra hoge inboedelverzekering) wordt doorgaans een waarde aanvaard tussen de 5% à 20% van de verzekerde waarde.

De inboedel van bejaarden kan men in de praktijk vaak zelfs voor nog minder aangeven of zelfs op 0 euro schatten, omdat die inboedel goed is voor de kringloopwinkel of zelfs voor het containerpark. Zorg desnoods voor een bewijs (kringloopwinkel, opkoper) of neem foto's van de inboedel. Zo vermijd je latere discussies. (JA)

Stel dat je vader overleden is en aangezien zijn erfenis niet echt ingewikkeld is, beslis je om samen met je broer en zus de aangifte van nalatenschap in te vullen. In de aangifte moet je ook de waarde van de verzekerde inboedel en het polisnummer invullen en je merkt dat die inboedel verzekerd is voor maar liefst 75.000 euro. Maar in werkelijkheid bestaat die inboedel alleen uit oude waardeloze meubelen, die je wellicht zelfs naar het containerpark zal moeten brengen.In principe moet de inboedel geschat worden volgens zijn zogenaamde verkoopwaarde. De verzekerde waarde (hier 75.000 euro) is een indicatie, maar ook niet meer dan dat. Voor gewone burgers (dus zonder specifieke of extra hoge inboedelverzekering) wordt doorgaans een waarde aanvaard tussen de 5% à 20% van de verzekerde waarde. De inboedel van bejaarden kan men in de praktijk vaak zelfs voor nog minder aangeven of zelfs op 0 euro schatten, omdat die inboedel goed is voor de kringloopwinkel of zelfs voor het containerpark. Zorg desnoods voor een bewijs (kringloopwinkel, opkoper) of neem foto's van de inboedel. Zo vermijd je latere discussies. (JA)