De consumentenorganisatie heeft een ingebrekestelling gestuurd naar de betrokken verzekeringsmaatschappijen en geeft hen drie weken de tijd om hun illegale lijsten aan te passen.

"Buitensporige vragen"

Een medische vragenlijst is normaal gezien verplicht voor wie een hypothecair krediet af wil sluiten. Met de lijst wil de verzekeraar een beeld krijgen van het overlijdensrisico van de bewuste consument. Die krijgt verschillende vragen voorgeschoteld over zijn gezondheid. De privacywet bepaalt dat de informatie die op deze manier over de consument worden verzameld adequaat, relevant en niet buitensporig mag zijn. En daar wringt volgens Test-Aankoop het schoentje.

De consumentenorganisatie analyseerde de lijsten van twaalf verzekeraars en kwam tot de vaststelling dat slechts drie van hen voldoen aan de wet op de privacy en de wet op de verzekeringen. Bijna in alle onderzochte vragenlijsten vond Test-Aankoop vragen terug als 'volgt u een kinesitherapeutische, homeopathische of psychotherapeutische behandeling? ', 'lijdt u aan angsten? ', 'hebt u al een blaasontsteking gehad? ' of zelfs 'hebt u al verkoudheden gehad? '. "Allemaal zijn het vage en excessieve vragen en hebben ze geen betrekking op een aandoening die het overlijdensrisico verhoogt", zegt Test-Aankoop. Volgens de consumentenorganisatie schenden ze dan ook het recht op privacy.

Test-Aankoop stelt een tiental verzekeringsmaatschappijen in gebreke. De maatschappijen hebben drie weken de tijd om hun lijsten aan te passen. "In geval van weigering of uitblijven van antwoord, zal Test-Aankoop verdere juridische stappen bekijken", besluit de organisatie in een mededeling. (Belga/NS)

De consumentenorganisatie heeft een ingebrekestelling gestuurd naar de betrokken verzekeringsmaatschappijen en geeft hen drie weken de tijd om hun illegale lijsten aan te passen. Een medische vragenlijst is normaal gezien verplicht voor wie een hypothecair krediet af wil sluiten. Met de lijst wil de verzekeraar een beeld krijgen van het overlijdensrisico van de bewuste consument. Die krijgt verschillende vragen voorgeschoteld over zijn gezondheid. De privacywet bepaalt dat de informatie die op deze manier over de consument worden verzameld adequaat, relevant en niet buitensporig mag zijn. En daar wringt volgens Test-Aankoop het schoentje. De consumentenorganisatie analyseerde de lijsten van twaalf verzekeraars en kwam tot de vaststelling dat slechts drie van hen voldoen aan de wet op de privacy en de wet op de verzekeringen. Bijna in alle onderzochte vragenlijsten vond Test-Aankoop vragen terug als 'volgt u een kinesitherapeutische, homeopathische of psychotherapeutische behandeling? ', 'lijdt u aan angsten? ', 'hebt u al een blaasontsteking gehad? ' of zelfs 'hebt u al verkoudheden gehad? '. "Allemaal zijn het vage en excessieve vragen en hebben ze geen betrekking op een aandoening die het overlijdensrisico verhoogt", zegt Test-Aankoop. Volgens de consumentenorganisatie schenden ze dan ook het recht op privacy. Test-Aankoop stelt een tiental verzekeringsmaatschappijen in gebreke. De maatschappijen hebben drie weken de tijd om hun lijsten aan te passen. "In geval van weigering of uitblijven van antwoord, zal Test-Aankoop verdere juridische stappen bekijken", besluit de organisatie in een mededeling. (Belga/NS)