Nadat zijn wagen was gestolen, vroeg de eigenaar dat zijn verzekeraar hem daarvoor zou vergoeden. Die weigerde dat.

De maatschappij voerde aan dat het verzekeringscontract nietig was, omdat de eigenaar opzettelijk informatie had achtergehouden toen hij de overeenkomst afsloot. Zo had hij geen melding gemaakt van vroegere ongevallen en enkele veroordelingen voor dronkenschap achter het stuur.

Het hof van beroep in Luik gaf de verzekeraar gelijk. De rechter oordeelde dat de eigenaar van de wagen opzettelijk niet alle gegevens had meegedeeld die de verzekeraar nodig had om het risico in te schatten. Daardoor was het contract volgens hem nietig.

Liegt u opzettelijk over het risico als u een verzekering aangaat, dan is het contract nietig. De verzekeraar moet u dan geen uitkering betalen bij een schadegeval. Hij mag de betaalde premies houden.

Nadat zijn wagen was gestolen, vroeg de eigenaar dat zijn verzekeraar hem daarvoor zou vergoeden. Die weigerde dat. De maatschappij voerde aan dat het verzekeringscontract nietig was, omdat de eigenaar opzettelijk informatie had achtergehouden toen hij de overeenkomst afsloot. Zo had hij geen melding gemaakt van vroegere ongevallen en enkele veroordelingen voor dronkenschap achter het stuur. Het hof van beroep in Luik gaf de verzekeraar gelijk. De rechter oordeelde dat de eigenaar van de wagen opzettelijk niet alle gegevens had meegedeeld die de verzekeraar nodig had om het risico in te schatten. Daardoor was het contract volgens hem nietig. Liegt u opzettelijk over het risico als u een verzekering aangaat, dan is het contract nietig. De verzekeraar moet u dan geen uitkering betalen bij een schadegeval. Hij mag de betaalde premies houden.