Indien de wagen omnium verzekerd is, moet je je geen zorgen maken als iemand anders betrokken raakt bij een ongeval met je voertuig. Beide partijen zijn in dat geval verzekerd. Maar heb je niet zo'n verzekering, dan kan je samenzitten met je verzekeraar om een BOB-waarborg op te nemen in je polis.

Dat is een clausule die de BOB-chauffeur beschermt als hij achter het stuur van je wagen kruipt. Belangrijk om weten is dat je die clausule speciaal moet aanvragen want die valt niet altijd onder de waarborg burgerlijke aansprakelijkheid.

De ene verzekeraar neemt de clausule op in de BA autoverzekering, de ander zal dat dan weer enkel toekennen aan polishouders met een bonus malus -2.

Iedere maatschappij is vrij om de BOB-waarborg naar eigen goeddunken in te vullen. De meeste verzekeraars dekken de materiële schade. Let wel op: sommige maatschappijen voorzien alleen maar een tussenkomst bij lichamelijke schade van de bestuurders. Vergelijken is hier de boodschap.

Bovendien rekenen de meeste maatschappijen je geen extra premie aan als je de BOB-waarborg wilt opnenem in je polis.

Waar op letten?

Voor je als BOB plaats neemt in de bestuurszetel is het belangrijk om na te gaan als de verzekeringsmaatschappij spreekt over:

  • Schade door BOB
  • Schade als BOB
  • Schade als en door BOB

Bij "schade als BOB" kan diegene die de clausule heeft opgenomen in zijn polis een beroep doen op de waarborg als hij als bestuurder een ongeluk heeft veroorzaakt. De eigenaar van de wagen krijgt dan een schadevergoeding. Je geniet met andere woorden van een voortdurende bescherming als "schade als BOB" is opgenomen in jouw polis.

Bij "schade door BOB" ligt de focus op de bestuurder van je wagen. Je moet je geen zorgen maken als een ander (nuchter) persoon het stuur van je overneemt, ook al heb je geen omnium. Rijd je zelf met een wagen van iemand anders en je geniet van een "Schade als BOB", dan doe je er goed aan om te controleren als je vriend een waarborg "schade door BOB" heeft. (NS)

Indien de wagen omnium verzekerd is, moet je je geen zorgen maken als iemand anders betrokken raakt bij een ongeval met je voertuig. Beide partijen zijn in dat geval verzekerd. Maar heb je niet zo'n verzekering, dan kan je samenzitten met je verzekeraar om een BOB-waarborg op te nemen in je polis. De ene verzekeraar neemt de clausule op in de BA autoverzekering, de ander zal dat dan weer enkel toekennen aan polishouders met een bonus malus -2. Iedere maatschappij is vrij om de BOB-waarborg naar eigen goeddunken in te vullen. De meeste verzekeraars dekken de materiële schade. Let wel op: sommige maatschappijen voorzien alleen maar een tussenkomst bij lichamelijke schade van de bestuurders. Vergelijken is hier de boodschap. Bovendien rekenen de meeste maatschappijen je geen extra premie aan als je de BOB-waarborg wilt opnenem in je polis. Voor je als BOB plaats neemt in de bestuurszetel is het belangrijk om na te gaan als de verzekeringsmaatschappij spreekt over: Bij "schade als BOB" kan diegene die de clausule heeft opgenomen in zijn polis een beroep doen op de waarborg als hij als bestuurder een ongeluk heeft veroorzaakt. De eigenaar van de wagen krijgt dan een schadevergoeding. Je geniet met andere woorden van een voortdurende bescherming als "schade als BOB" is opgenomen in jouw polis.Bij "schade door BOB" ligt de focus op de bestuurder van je wagen. Je moet je geen zorgen maken als een ander (nuchter) persoon het stuur van je overneemt, ook al heb je geen omnium. Rijd je zelf met een wagen van iemand anders en je geniet van een "Schade als BOB", dan doe je er goed aan om te controleren als je vriend een waarborg "schade door BOB" heeft. (NS)