Je annuleert zelf de reis

Indien je zelf de reis annuleert, moet je een vergoeding betalen. Die vergoeding verschilt van reisbureau tot reisbureau. Hoe dichter je bij de vertrekdatum het contract verbreekt, hoe hoger de vergoeding die je moet betalen. In de meeste gevallen moet je de reisorganisator voor 100 procent vergoeden als je je reis één week voor je vertrek annuleert. Dat meldt de site van de FOD Economie.

De reisorganisator annuleert de reis

Indien de reisorganisator de reis stopzet is hij bij wet verplicht om je de betaalde bedragen terug te storten. Is er sprake van een gebrek aan voldoende participanten dan is het reisbureau verplicht je minstens vijftien dagen voor je vertrek op de hoogte te brengen van de annulatie.

Wijzigingen reis

Wilt de agentschap je overboeken omdat de vlucht is volgeboekt dan mag je een forfaitaire financiële vergoeding vragen.

Bij grote wijzigingen zoals een schrapping van bezoeken, moet het reisbureau de eventuele prijssupplementen betalen. Krijg je nieuwe activiteiten aangeboden, maar is er sprake van een prijsverschil, dan is dat ook voor zijn rekening.

Wijzigingen contract

De reisorganisator wijzigt soms niet alleen je reis, maar voert af en toe ook aanpassingen door aan je contract. Zo kan hij beslissen om de prijs van je reis te verhogen. Doet de agentschap dat weliswaar binnen een termijn van twintig dagen voor vertrek dan begaat het een onwettige fout en mag je die verhoging weigeren.

Het reisbureau mag enkel de afgesproken prijs verhogen of verlagen als dat in je contract vermeld staat en als er enkel rekening gehouden wordt met de brandstofprijzen, taksen en vergoedingen met betrekking tot geboden prestaties en wisselkoersen. Die regeling is uitsluitend van toepassing als je organisator je eerder dan twintig dagen voor je vertrek op de hoogte brengt van de aanpassingen. (NS)

Indien je zelf de reis annuleert, moet je een vergoeding betalen. Die vergoeding verschilt van reisbureau tot reisbureau. Hoe dichter je bij de vertrekdatum het contract verbreekt, hoe hoger de vergoeding die je moet betalen. In de meeste gevallen moet je de reisorganisator voor 100 procent vergoeden als je je reis één week voor je vertrek annuleert. Dat meldt de site van de FOD Economie. Wilt de agentschap je overboeken omdat de vlucht is volgeboekt dan mag je een forfaitaire financiële vergoeding vragen. Bij grote wijzigingen zoals een schrapping van bezoeken, moet het reisbureau de eventuele prijssupplementen betalen. Krijg je nieuwe activiteiten aangeboden, maar is er sprake van een prijsverschil, dan is dat ook voor zijn rekening. De reisorganisator wijzigt soms niet alleen je reis, maar voert af en toe ook aanpassingen door aan je contract. Zo kan hij beslissen om de prijs van je reis te verhogen. Doet de agentschap dat weliswaar binnen een termijn van twintig dagen voor vertrek dan begaat het een onwettige fout en mag je die verhoging weigeren. Het reisbureau mag enkel de afgesproken prijs verhogen of verlagen als dat in je contract vermeld staat en als er enkel rekening gehouden wordt met de brandstofprijzen, taksen en vergoedingen met betrekking tot geboden prestaties en wisselkoersen. Die regeling is uitsluitend van toepassing als je organisator je eerder dan twintig dagen voor je vertrek op de hoogte brengt van de aanpassingen. (NS)