Je woonplaats is bepalend voor de kostprijs van je autoverzekering. Dat meldt het VTM Nieuws op basis van cijfers van de verzekeraar Ethias. Wie een Volkswagen Passat bezit en in Brussel woont, betaalt jaarlijks 1020 euro. Als die persoon met dezelfde wagen in een dorp zoals Moen, in West-Vlaanderen woont, moet hij slechts een premie van 747 euro betalen. Dat is een verschil van 273 euro.

Meer risico's

De koepel van verzekeraars, Assuralia, bevestigt de cijfers, maar ziet geen probleem. "In een stad ligt de premie hoger omdat de kans groter is dat de bestuurder betrokken raakt bij een verkeersongeval", klinkt het. Verzekeraars houden ook rekening met het verleden van de chauffeur, het vermogen van de motor, de leeftijd en het beroep van de chauffeur, het merk en model van de wagen.

In een interview met het Nieuwsblad benadrukt Wauthier Robyns van Assuralia dat de verzekeraar zelf mag beslissen welke gegevens hij mee in rekening neemt. "Maar dat moeten wel objectieve gegevens zijn, gegevens met een duidelijk aantoonbare link dat er meer schadevergoedingen uitbetaald voor moeten worden. Als die link er niet is, is dat verboden", aldus Robyns.

Het het geslacht of het ras van een automobilist mag niet bepalend zijn voor de kostprijs van een autoverzekering.

Op de site van Ethias kan je zelf berekenen hoeveel je moet betalen voor een autoverzekering.(NS)

Je woonplaats is bepalend voor de kostprijs van je autoverzekering. Dat meldt het VTM Nieuws op basis van cijfers van de verzekeraar Ethias. Wie een Volkswagen Passat bezit en in Brussel woont, betaalt jaarlijks 1020 euro. Als die persoon met dezelfde wagen in een dorp zoals Moen, in West-Vlaanderen woont, moet hij slechts een premie van 747 euro betalen. Dat is een verschil van 273 euro. De koepel van verzekeraars, Assuralia, bevestigt de cijfers, maar ziet geen probleem. "In een stad ligt de premie hoger omdat de kans groter is dat de bestuurder betrokken raakt bij een verkeersongeval", klinkt het. Verzekeraars houden ook rekening met het verleden van de chauffeur, het vermogen van de motor, de leeftijd en het beroep van de chauffeur, het merk en model van de wagen. In een interview met het Nieuwsblad benadrukt Wauthier Robyns van Assuralia dat de verzekeraar zelf mag beslissen welke gegevens hij mee in rekening neemt. "Maar dat moeten wel objectieve gegevens zijn, gegevens met een duidelijk aantoonbare link dat er meer schadevergoedingen uitbetaald voor moeten worden. Als die link er niet is, is dat verboden", aldus Robyns. Het het geslacht of het ras van een automobilist mag niet bepalend zijn voor de kostprijs van een autoverzekering. Op de site van Ethias kan je zelf berekenen hoeveel je moet betalen voor een autoverzekering.(NS)