Bij een verkeersongeval raakt je wagen licht beschadigd. Je beslist om hem niet te laten maken en de uitkering die de verzekering je betaalt in eigen zak te steken. Kan de verzekeraar dan beslissen om je een lager bedrag te betalen of zelfs helemaal niets?

Je was niet in fout

Als een ander aansprakelijk was voor het ongeval, kan je vragen dat diens verzekeraar je uitbetaalt. De vergoeding waar je aanspraak op kan maken, verschilt niet naargelang je de wagen al dan niet laat maken.

Niets belet je dus om de vergoeding van de verzekeraar te ontvangen, die op zak te steken en in een wagen met daarin een deuk of met een kras er op verder te blijven rijden. Uiteraard daalt de waarde van je auto als je hem niet laat repareren.

Je omnium betaalt

Was je zelf aansprakelijk voor het ongeval, dan krijg je geen betaling van een verzekering tenzij je omnium verzekerd bent. Bij een omniumverzekering moet je kijken naar de contractuele bepalingen om te weten of je een vergoeding krijgt als je de wagen niet laat maken.

Alles hangt dus af van de verzekeraar waar je mee in zee ging. Die kan je bijvoorbeeld enkel betalen als je de wagen laat herstellen. Er zijn ook verzekeraars die dezelfde vergoeding betalen ongeacht of je de wagen laat herstellen of niet. Nog andere verzekeringen weigeren om je het bedrag van de BTW te betalen als je niet tot een herstelling laat overgaan.(JR)

Bij een verkeersongeval raakt je wagen licht beschadigd. Je beslist om hem niet te laten maken en de uitkering die de verzekering je betaalt in eigen zak te steken. Kan de verzekeraar dan beslissen om je een lager bedrag te betalen of zelfs helemaal niets?Als een ander aansprakelijk was voor het ongeval, kan je vragen dat diens verzekeraar je uitbetaalt. De vergoeding waar je aanspraak op kan maken, verschilt niet naargelang je de wagen al dan niet laat maken. Niets belet je dus om de vergoeding van de verzekeraar te ontvangen, die op zak te steken en in een wagen met daarin een deuk of met een kras er op verder te blijven rijden. Uiteraard daalt de waarde van je auto als je hem niet laat repareren.Was je zelf aansprakelijk voor het ongeval, dan krijg je geen betaling van een verzekering tenzij je omnium verzekerd bent. Bij een omniumverzekering moet je kijken naar de contractuele bepalingen om te weten of je een vergoeding krijgt als je de wagen niet laat maken. Alles hangt dus af van de verzekeraar waar je mee in zee ging. Die kan je bijvoorbeeld enkel betalen als je de wagen laat herstellen. Er zijn ook verzekeraars die dezelfde vergoeding betalen ongeacht of je de wagen laat herstellen of niet. Nog andere verzekeringen weigeren om je het bedrag van de BTW te betalen als je niet tot een herstelling laat overgaan.(JR)