Wie jonger is dan 26 jaar, kan bij AXA een zogenoemde Drive Key aanvragen bij zijn autoverzekering. Dat toestel houdt het rijgedrag van de chauffeurs in de gaten. Wie de Drive Key gebruikt, krijgt een korting van 20 procent op zijn premie. "Maar die korting kan oplopen tot 50 procent als de bestuurders veilig rijden", laat AXA weten. "De korting van 20 procent is gegarandeerd, ook al rijdt de jongere niet veilig." De verzekeraar wil naar eigen zeggen de jongeren doen nadenken over hun rijgedrag.

Hogere korting

De hogere korting hangt af van vier parameters: hoe snel de chauffeur optrekt, hoe hij zijn bochten neemt, of hij op tijd remt en of hij zich aan de maximumsnelheid houdt. De jongere kan zijn rijgedrag opvolgen met behulp van een applicatie.

AXA is de eerste verzekeraar die zo'n systeem invoert. Andere maatschappijen experimenteerden er al mee. Corona Direct voert testen uit met 5.000 chauffeurs die meer dan 10.000 kilometer per jaar rijden. Zij laten hun rijgedrag monitoren door een applicatie om te onderzoeken of ze dankzij coaching, tips en beloningen hun rijstijl aanpassen. De verzekeraar wil vanaf 2017 een verzekering op basis van het rijgedrag lanceren. Ook Balois onderzoekt die mogelijkheid.

AG Insurance besloot dan weer om, na een proefperiode, zo'n verzekering niet aan te bieden. Volgens de verzekeraar had het registratiesysteem geen effect op het rijgedrag. De proefperiode heeft acht maanden geduurd. AG Insurance vraagt bovendien dat AXA bijkomend onderzoek doet. "De eerste twee maanden merk je verbetering, maar daarna slokt de vooruitgang", klinkt het. Volgens AG Insurance zijn de data en de signalen die zo'n systeem uitzendt niet altijd even betrouwbaar.

Wie jonger is dan 26 jaar, kan bij AXA een zogenoemde Drive Key aanvragen bij zijn autoverzekering. Dat toestel houdt het rijgedrag van de chauffeurs in de gaten. Wie de Drive Key gebruikt, krijgt een korting van 20 procent op zijn premie. "Maar die korting kan oplopen tot 50 procent als de bestuurders veilig rijden", laat AXA weten. "De korting van 20 procent is gegarandeerd, ook al rijdt de jongere niet veilig." De verzekeraar wil naar eigen zeggen de jongeren doen nadenken over hun rijgedrag.De hogere korting hangt af van vier parameters: hoe snel de chauffeur optrekt, hoe hij zijn bochten neemt, of hij op tijd remt en of hij zich aan de maximumsnelheid houdt. De jongere kan zijn rijgedrag opvolgen met behulp van een applicatie.AXA is de eerste verzekeraar die zo'n systeem invoert. Andere maatschappijen experimenteerden er al mee. Corona Direct voert testen uit met 5.000 chauffeurs die meer dan 10.000 kilometer per jaar rijden. Zij laten hun rijgedrag monitoren door een applicatie om te onderzoeken of ze dankzij coaching, tips en beloningen hun rijstijl aanpassen. De verzekeraar wil vanaf 2017 een verzekering op basis van het rijgedrag lanceren. Ook Balois onderzoekt die mogelijkheid.AG Insurance besloot dan weer om, na een proefperiode, zo'n verzekering niet aan te bieden. Volgens de verzekeraar had het registratiesysteem geen effect op het rijgedrag. De proefperiode heeft acht maanden geduurd. AG Insurance vraagt bovendien dat AXA bijkomend onderzoek doet. "De eerste twee maanden merk je verbetering, maar daarna slokt de vooruitgang", klinkt het. Volgens AG Insurance zijn de data en de signalen die zo'n systeem uitzendt niet altijd even betrouwbaar.