Het slachtoffer van stormschade? Zo kan je een vergoeding krijgen

© Thinkstock
Jan Roodhooft Advocaat

Bij een najaarsstorm raakt je huis of auto zwaar beschadigd. Kan je ergens een vergoeding vragen of draai je zelf op voor de schade?

Bij een storm waait het dak van je huis deels weg of je schouw stort naar beneden. Of nog, er valt een tak van een boom op je wagen. Wat zijn je rechten?

Schade aan je huis

Als je een woningverzekering hebt, komt die tussen bij schade aan je huis. Deze verzekering bevat verplicht ook een waarborg voor stormschade. Schade aan goederen die zich buiten bevinden -zoals tuinmeubelen die in het rond vliegen, een parasol die ‘overwaait’,…- is meestal niet gedekt. Wellicht is er een franchise in je polis.

Heb je geen woningverzekering (dat is niet verplicht), dan draai je zelf op voor de schade. In uitzonderlijke gevallen kan je terecht bij het rampenfonds.

Werd de schade veroorzaakt doordat een aannemer werken aan je huis onzorgvuldig uitvoerde (hij plaatste bijvoorbeeld dakpannen foutief) dan kan je hem eventueel aansprakelijk stellen.

Schade aan je auto

Valt een boom, tak of dakpan op je wagen, dan kan je je schade verhalen op je autoverzekeraar als je een omniumverzekering afsloot. Heb je die niet dan kan je eventueel terecht bij de eigenaar van de boom of het huis. De storm mag dan geen overmacht uitmaken. Is dat wel het geval dan draai je zelf op voor de schade tenzij het rampenfonds dekking geeft.

Schade aan andermans goederen

Komen er door een storm pannen van je huis of een boom uit je tuin bij de buren terecht en veroorzaken ze daar schade, dan kan je buur vragen dat jij zijn schade vergoedt. Dit geldt niet als de storm wordt beschouwd als een geval van overmacht. Windsnelheden van 100 à 120 km/u gelden volgens de rechtspraak niet als overmacht. Geef een eventueel schadegeval aan bij je woningverzekeraar of je familiale verzekering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content