Met een brandverzekering zorg je voor een goede bescherming van je woning en van de inboedel. Zo'n verzekering vergoedt eventuele schade die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld brand, ontploffing, kortsluiting, blikseminslag, storm, overstroming of glasbreuk.

Je kan ook een bijkomende dekking voorzien in geval van diefstal. Wanneer de schade vergoed wordt, betaal je doorgaans zelf de forfaitaire vrijstelling.

Een voorbeeld. Door een kortsluiting in de keuken heeft je fornuis het begeven. De verzekeringsexpert rondt het schadebedrag voor herstelling of vervanging af op 1.000 euro. Voorziet je polis een forfaitaire franchise van 200 euro, dan wordt slechts 800 euro betaald door de verzekeraar. Is de schade vastgesteld op 200 euro of minder, dan krijg je helemaal niets.

Engelse vrijstelling

Bij sommige verzekeraars kan je ook opteren voor een Engelse vrijstelling. Bij deze optie moet je (in ruil voor een ietwat hogere premie) de vrijstelling niet zelf dragen wanneer de schadevergoeding méér bedraagt dan die franchise.

In dat geval krijg je dus het volledige schadebedrag integraal uitbetaald. Is de schadevergoeding kleiner dan de vrijstelling, dan krijg je niets.

We keren terug naar bovenstaand voorbeeld, waarin je voor 1000 euro schade hebt als gevolg van een kortsluiting. Voorziet je verzekeringspolis een Engelse vrijstelling van 220 euro, dan wordt de schadevergoeding van 1000 euro volledig uitbetaald. Is de schade vastgesteld op 220 euro of minder, dan is er geen uitbetaling voorzien.

Ook andere verzekeringen

Bij sommige verzekeraars maakt de Engelse vrijstelling dus onderdeel uit van een optioneel pakket binnen de brandverzekering. Dat pakket biedt je vaak eveneens nog een aantal bijkomende voordelen en waarborgen. Weet ten slotte dat je soms ook binnen de polis van je familiale of autoverzekering kan kiezen voor de Engelse vrijstelling.(RVE)

Met een brandverzekering zorg je voor een goede bescherming van je woning en van de inboedel. Zo'n verzekering vergoedt eventuele schade die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld brand, ontploffing, kortsluiting, blikseminslag, storm, overstroming of glasbreuk. Je kan ook een bijkomende dekking voorzien in geval van diefstal. Wanneer de schade vergoed wordt, betaal je doorgaans zelf de forfaitaire vrijstelling. Een voorbeeld. Door een kortsluiting in de keuken heeft je fornuis het begeven. De verzekeringsexpert rondt het schadebedrag voor herstelling of vervanging af op 1.000 euro. Voorziet je polis een forfaitaire franchise van 200 euro, dan wordt slechts 800 euro betaald door de verzekeraar. Is de schade vastgesteld op 200 euro of minder, dan krijg je helemaal niets. Bij sommige verzekeraars kan je ook opteren voor een Engelse vrijstelling. Bij deze optie moet je (in ruil voor een ietwat hogere premie) de vrijstelling niet zelf dragen wanneer de schadevergoeding méér bedraagt dan die franchise. In dat geval krijg je dus het volledige schadebedrag integraal uitbetaald. Is de schadevergoeding kleiner dan de vrijstelling, dan krijg je niets. We keren terug naar bovenstaand voorbeeld, waarin je voor 1000 euro schade hebt als gevolg van een kortsluiting. Voorziet je verzekeringspolis een Engelse vrijstelling van 220 euro, dan wordt de schadevergoeding van 1000 euro volledig uitbetaald. Is de schade vastgesteld op 220 euro of minder, dan is er geen uitbetaling voorzien. Bij sommige verzekeraars maakt de Engelse vrijstelling dus onderdeel uit van een optioneel pakket binnen de brandverzekering. Dat pakket biedt je vaak eveneens nog een aantal bijkomende voordelen en waarborgen. Weet ten slotte dat je soms ook binnen de polis van je familiale of autoverzekering kan kiezen voor de Engelse vrijstelling.(RVE)