Vooral fraude met zogezegde verloren of gestolen bagage is erg in trek. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Het is quasi onmogelijk om na te gaan of iemand écht in het buitenland slachtoffer is geweest", licht Assuralia toe in de krant. "Toch vallen sommigen op een dag toch door de mand."

Daarnaast foefelen veel Belgen met de verzekering van wagens. Zo zetten bestuurders regelmatig een ongeval in scène om eerdere schade te verdoezelen. Ook deinzen onze landgenoten er niet voor terug om fraude met herstellingen in huis te plegen. Zo laten sommige klanten duurdere offertes opmaken voor bijvoorbeeld waterschade.

Verzekeraars zetten steeds meer middelen in om fraude te achterhalen "Om te voorkomen dat eerlijke klanten in de toekomst hun premie omhoog zien gaan door zulke oplichters. Want zij betalen uiteindelijk het gelag", aldus Assuralia.

Gevolgen

Wie betrapt wordt op fraude komt er niet goedkoop van af. Zo riskeren de oplichters een vermelding op hun strafblad. Maar de bedrogen verzekeraar kan nog een stapje verder gaan als hij kan bewijzen dat iemand opzettelijk fraude heeft gepleegd. Zo kan hij de oplichter strafrechtelijk vervolgen en riskeert die een gevangenisstraf.

Bovendien worden fraudeurs opgenomen in het Datassur-bestand, een soort zwartelijst. Als verzekeraars die lijst raadplegen weten ze meteen of iemand fraude heeft gepleegd. 91 procent van alle verzekeringstakken maakt deel uit van Datassur.

Bij een oplichting met een autoverzekering kunnen verzekeraars de uitgekeerde vergoeding aan het slachtoffer integraal terugvorderen op de fraudeur. Een bedrag dat serieus kan oplopen en de bedrieger kan opzadelen met levenslange afbetalingen. Dat meldt de verzekeraar P&V. (NS)

Vooral fraude met zogezegde verloren of gestolen bagage is erg in trek. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Het is quasi onmogelijk om na te gaan of iemand écht in het buitenland slachtoffer is geweest", licht Assuralia toe in de krant. "Toch vallen sommigen op een dag toch door de mand."Daarnaast foefelen veel Belgen met de verzekering van wagens. Zo zetten bestuurders regelmatig een ongeval in scène om eerdere schade te verdoezelen. Ook deinzen onze landgenoten er niet voor terug om fraude met herstellingen in huis te plegen. Zo laten sommige klanten duurdere offertes opmaken voor bijvoorbeeld waterschade. Verzekeraars zetten steeds meer middelen in om fraude te achterhalen "Om te voorkomen dat eerlijke klanten in de toekomst hun premie omhoog zien gaan door zulke oplichters. Want zij betalen uiteindelijk het gelag", aldus Assuralia. Wie betrapt wordt op fraude komt er niet goedkoop van af. Zo riskeren de oplichters een vermelding op hun strafblad. Maar de bedrogen verzekeraar kan nog een stapje verder gaan als hij kan bewijzen dat iemand opzettelijk fraude heeft gepleegd. Zo kan hij de oplichter strafrechtelijk vervolgen en riskeert die een gevangenisstraf. Bovendien worden fraudeurs opgenomen in het Datassur-bestand, een soort zwartelijst. Als verzekeraars die lijst raadplegen weten ze meteen of iemand fraude heeft gepleegd. 91 procent van alle verzekeringstakken maakt deel uit van Datassur. Bij een oplichting met een autoverzekering kunnen verzekeraars de uitgekeerde vergoeding aan het slachtoffer integraal terugvorderen op de fraudeur. Een bedrag dat serieus kan oplopen en de bedrieger kan opzadelen met levenslange afbetalingen. Dat meldt de verzekeraar P&V. (NS)