1. Neem enkel de verplichte BA autoverzekering

Bij de verplichte autoverzekering met beperkte aansprakelijkheid stelt de verzekeraar elk slachtoffer van een verkeersongeval schadeloos, op de verantwoordelijke bestuurder na. De vergoeding dekt zowel schade aan goederen als fysieke en morele schade aan derden.

Volgens de site autoverzekering-berekenen.be zijn verzekeraars niet snel bereid om jonge bestuurders een omnium te geven omdat het risico voor de verzekeringsmaatschappij te groot is.

Kies daarom voor de verplichte autoverzekering die bovendien goedkoper is dan een omnium.

2. Teken een contract bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als je ouders

Verzekeraars zullen sneller toehappen om je een autoverzekering te geven als je ouders reeds zijn aangesloten.

3. Rijd met een voertuig met een vermogen van maximaal 66 KW

Hoe kleiner het vermogen van je wagen, hoe lager de premies. Een auto met een vermogen van 66 KW kan een beroep doen op een motor van 1 100 tot 1 400 cc.

De verzekeraar vraagt hogere premies voor zwaardere motors omdat de kans op schade aanzienlijk toeneemt.

4. Klop aan bij een Tariferingsbureau

"Het Tariferingsbureau heeft als opdracht de premie en de verzekeringsvoorwaarden vast te stellen van de bestuurders die op de markt geen verzekering of niet meer een verzekering BA auto (burgerlijke aansprakelijkheid) vinden of er slechts vinden aan een zeer hoog tarief", meldt de site van de instelling.

Je kan een beroep doen op het Tariferingsbureau als minimum drie verzekeraars geweigerd hebben om je een contract te geven.

Jongeren die met een wagen rijden waarvan het vermogen lager ligt dan 65 KW en die nooit een ongeval hebben veroorzaakt kunnen voor 1000 euro per jaar (alles inbegrepen) terecht bij het bureau.

5. Sommige voorwaarden verlagen de premie

Verschillende verzekeraars verlagen de premie met 10 à 20 procent als je je inzet om niet meer dan één passagier te vervoeren, niet achter het stuur te kruipen tijdens weekendnachten of als je slaagt voor een cursus defensief rijden. Informeer je bij de verzekeraar om te horen wat de specifieke voorwaarden zijn. (NS)

Bij de verplichte autoverzekering met beperkte aansprakelijkheid stelt de verzekeraar elk slachtoffer van een verkeersongeval schadeloos, op de verantwoordelijke bestuurder na. De vergoeding dekt zowel schade aan goederen als fysieke en morele schade aan derden. Kies daarom voor de verplichte autoverzekering die bovendien goedkoper is dan een omnium. Verzekeraars zullen sneller toehappen om je een autoverzekering te geven als je ouders reeds zijn aangesloten. Hoe kleiner het vermogen van je wagen, hoe lager de premies. Een auto met een vermogen van 66 KW kan een beroep doen op een motor van 1 100 tot 1 400 cc. De verzekeraar vraagt hogere premies voor zwaardere motors omdat de kans op schade aanzienlijk toeneemt. "Het Tariferingsbureau heeft als opdracht de premie en de verzekeringsvoorwaarden vast te stellen van de bestuurders die op de markt geen verzekering of niet meer een verzekering BA auto (burgerlijke aansprakelijkheid) vinden of er slechts vinden aan een zeer hoog tarief", meldt de site van de instelling. Je kan een beroep doen op het Tariferingsbureau als minimum drie verzekeraars geweigerd hebben om je een contract te geven. Verschillende verzekeraars verlagen de premie met 10 à 20 procent als je je inzet om niet meer dan één passagier te vervoeren, niet achter het stuur te kruipen tijdens weekendnachten of als je slaagt voor een cursus defensief rijden. Informeer je bij de verzekeraar om te horen wat de specifieke voorwaarden zijn. (NS)