Trends
Uit het magazine
Patrick Claerhout

Callant Insurance & Financial Advice neemt zijn sectorgenoot DPS Verzekeringen in Antwerpen over. Het is dit jaar al de derde overname op rij in de subtop van de verzekeringsmakelaars. Die structurele trend zal nog wel even aanhouden.

De verzekeraars bundelen de krachten om fraudegevallen beter op te sporen. Ze beginnen met de autoverzekeringen, waar elk jaar naar schatting 120 tot 240 miljoen euro ten onrechte wordt uitbetaald aan fraudeurs. De gemiddelde verzekerde betaalt zo 12 tot 24 euro per jaar te veel.

Knack
Uit het magazine

Nu de auto vaker op stal blijft dankzij thuiswerk, kiezen steeds meer bestuurders voor een autoverzekering op basis van het aantal afgelegde kilometers. Maar er zijn nog andere manieren om je premie te drukken, gaande van elektrisch rijden tot het inschakelen van een digitale copiloot.

Er hebben opnieuw minder automobilisten bij het Auto Tariferingsbureau aangeklopt voor een autoverzekering, omdat ze er op de gewone markt geen meer kunnen krijgen. Het bureau kreeg in zijn gebroken boekjaar (tot eind oktober 2020) 37.805 aanvragen binnen, 3,3 procent minder dan het jaar ervoor, zo blijkt uit zijn statistieken.

De verzekeringsinstellingen verlengen beschermende maatregelen die de impact van de aanslepende coronacrisis op kwetsbare mensen en bedrijven moeten verzachten, zo heeft sectororganisatie Assuralia donderdag aangekondigd.

Uit het magazine

Fitnesstrackers houden heel wat gegevens bij die voor verzekeraars heel interessant kunnen zijn. In veel landen worden die data al massaal doorverkocht. Om daarop te anticiperen werd onlangs een wetsvoorstel aangenomen. 'We willen voorkomen dat een algoritme straks bepaalt wie toegang krijgt tot een betaalbare ziekte- of levensverzekering.'