Versla de crisis: drie tips om uw spaargeld veilig te stellen

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Belgen sparen zich arm uit angst voor de crisis. Nooit eerder stond er zoveel geld op de Belgische spaarrekeningen terwijl de interesten zo laag staan dat het geld verdampt door inflatie. Versla de crisis en kies een alternatief voor het spaarboekje om uw spaargeld veilig te stellen.

1. Kies voor een hoogrentende internetspaarrekening

Er zijn natuurlijk spaarboekjes en spaarboekjes. En het loont nog steeds de moeite om te vergelijken. Wie die moeite doet, merkt toch snel dat er nog steeds aanzienlijke verschillen zijn in de aangeboden interesten. Het best scoren al jaren de internetspaarrekeningen zoals NIBC Direct, Rabobank, …

Kies wel voor ‘bekende’, solvabele banken en respecteer de grens van 100.000 EUR per bank, want daarboven is er geen waarborg bij een eventuele faling van de bank.

Er staat vandaag ongetwijfeld te veel geld op spaarrekeningen, maar de ‘positieve’ discriminatie fiscaal gezien doet dit spaarproduct zijn aantrekkelijkheid bewaren.

Een ander voordeel is de flexibiliteit van het spaarboekje. Het geld is snel beschikbaar en dat kan een troef zijn de komende jaren als de turbulenties op de financiële markten terugkeren en er zo nieuwe aantrekkelijke opportuniteiten ontstaan. Met cash zit je dan goed geplaatst om die kansen te benutten. Het spaarboekje volledig afschrijven, zouden we niet doen.

2. Kies voor kortlopende obligaties met spreiding buiten eurozone Gezien de uitzonderlijke lage rente en de kans bestaat op de terugkeer van inflatie de komende jaren als gevolg van de huidige uiterst soepele monetaire politiek van de centrale banken, zouden we uitkijken met obligaties op lange termijn (meer dan 5 jaar). Die bieden wel een wat hogere rente, maar zijn het meest kwetsbaar mocht de rente de eerstvolgende jaren tegen de verwachting in (fors) beginnen te stijgen.

Het beste alternatief voor het spaarboekje zie ik dan eerder in kortlopende obligaties (looptijd liefst maximum 3 à 4 jaar). Dat mogen bedrijfsobligaties zijn, als u maar waakt over de debiteur. De uitgever van de obligatie moet van topkwaliteit zijn en blijven (zeer hoge rating)! Van de (tijdelijke) rust in de eurozone zouden we gebruik maken om ook wat te spreiden buiten de eurozone. Op de eerste plaats richting Noorse kroon (NOK) en de Zwitserse frank (CHF).

De wat meer ervaren belegger mag ook naar de Aziatische munten kijken. Obligaties in munten als de Amerikaanse dollar (USD), Japanse yen (JPY) en Britse pond (GBP) zien we niet als goede alternatieven.

3. Kies selectief voor stabiele dividendaandelen

Heel wat analisten en beheerders grijpen ook terug naar aandelen als alternatief voor weinig of niet renderende spaarproducten. Zeker als belegging voor de komende jaren zien we aandelen in het algemeen niet zitten. De risico’s op een terugval zijn te groot gezien de blijvende schuldenproblematiek in de westerse wereld en het ontbreken van enig groeiperspectief in de eurozone.

We zien wel een mogelijkheid met stabiele dividendaandelen. Maar ook hier zijn er vele maten en soorten. De grote keuzemogelijkheid is een pluspunt. We zouden echter selectief zijn en ons focussen op bedrijven die bekend staan voor hun stabiliteit en die in het verleden hebben bewezen zonder al te grote problemen moeilijke economische tijden kunnen doorkomen. Daar zal de kans vandaag eerder klein zijn dat er een dividendverlaging zit aan te komen. Dus kies eerder voor 3, 4 of 5% (haast) zeker dividend, dan voor 7 of 8%, maar waar de kans bestaat dat het dividend in de nabije toekomst verlaagd of zelfs geschrapt zal worden.

Danny Reweghs Directeur strategie Inside Beleggen en MoneyTalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content