De praktijk wijst uit dat het door de bouwheer geschatte budget meestal lager uitvalt dan de werkelijke kostprijs van de werken. Vaak 'mis kijken' mensen zich op de uiteindelijke kostprijs van een bouw met als belangrijkste gevolg dat er naar bijkomende financiële middelen moet worden gezocht.

Om dit te vermijden is er een website, www.immochecker.be, waar u online een controle van uw bouwbudget kunt doen. Op basis van een aantal in te geven parameters krijgt u een indicatieve waarde van de totale kostprijs van uw bouwproject. Wilt u een meer gedetailleerd overzicht, dan kan dit ook, maar dan moet u via de site een offerte op maat vragen. In dat geval zal er een expert langs komen en een verslag opstellen. Let wel, u betaalt hiervoor 345 euro.

Verder zijn er op de site ook een aantal berekeningen die gratis kunnen worden uitgevoerd. Het gaat onder meer om de berekening van de notariskosten, van de kosten van een hypothecaire lening, van de waarde van een bouwgrond, van de bouw- en expertisekost.

Johan Steenackers

De praktijk wijst uit dat het door de bouwheer geschatte budget meestal lager uitvalt dan de werkelijke kostprijs van de werken. Vaak 'mis kijken' mensen zich op de uiteindelijke kostprijs van een bouw met als belangrijkste gevolg dat er naar bijkomende financiële middelen moet worden gezocht. Om dit te vermijden is er een website, www.immochecker.be, waar u online een controle van uw bouwbudget kunt doen. Op basis van een aantal in te geven parameters krijgt u een indicatieve waarde van de totale kostprijs van uw bouwproject. Wilt u een meer gedetailleerd overzicht, dan kan dit ook, maar dan moet u via de site een offerte op maat vragen. In dat geval zal er een expert langs komen en een verslag opstellen. Let wel, u betaalt hiervoor 345 euro. Verder zijn er op de site ook een aantal berekeningen die gratis kunnen worden uitgevoerd. Het gaat onder meer om de berekening van de notariskosten, van de kosten van een hypothecaire lening, van de waarde van een bouwgrond, van de bouw- en expertisekost.Johan Steenackers