In België fungeert de lineaire obligatie op 10 jaar - beter bekend als de 10-jarige OLO - als de referentierente op de financiële markten. De laatste maanden blijft die referentierente almaar dalen. België is immers een van de betere leerlingen van Europa, en zijn leningen worden daarom bestempeld als veilige leningen.

Maar dat was niet altijd zo. Op 25 november 2011 bereikte de Belgische OLO een recordhoogte van 5,76 procent. Nauwelijks zes maanden later - op 1 juni 2012 - bedroeg de rente van diezelfde OLO nog 2,8 procent, of de helft minder. En het ziet ernaar uit dat de Belgische referentierente voorlopig onder de symbolische grens van 3 procent zal blijven.

We vroegen aan BNP Paribas of de Belgen door de lage rente van de OLO de aankoop van een woning goedkoper kunnen financieren. "De bepaling van een nieuwe hypothecaire rentevoet is niet alleen afhankelijk van de OLO, maar van een agglomeraat van IRS-rentevoeten. Onze rentevoeten worden niet systematisch aangepast. Wij evalueren wekelijks en passen aan als dat nodig is", aldus de woordvoerder van BNP Paribas.

Het is dus niet zeker dat de rentevoeten van nieuwe hypothecaire kredieten drastisch zullen worden verlaagd, zelfs al volgen ze in zekere mate de markttendens. Op dit moment bedraagt de beste vaste marktrente (20 jaar vast onder voorwaarden) 2,98 procent, terwijl de jaarlijks herzienbare rente (onder voorwaarden) 2,22 procent bedraagt. In die context is het niet meer dan logisch dat de vaste rentevoet veel aantrekkelijker is dan de herzienbare rente.

Terwijl de toekomstige hypothecaire rentevoeten niet systematisch de evolutie van de marktrente volgen, is de situatie voor bestaande herzienbare leningen heel anders. "De OLO-rentevoeten beïnvloeden vooral de rente van bestaande kredieten, omdat ze fungeren als basisrente voor de berekening van renteherzieningen", aldus de woordvoerder van BNP Paribas.

Goed nieuws dus: als u een herzienbare hypothecaire lening hebt, zult u wellicht een brief van uw bankier ontvangen met de melding dat uw maandelijkse afbetalingen dalen, of dat de looptijd van uw lening wordt ingekort.

Karine Huet

In België fungeert de lineaire obligatie op 10 jaar - beter bekend als de 10-jarige OLO - als de referentierente op de financiële markten. De laatste maanden blijft die referentierente almaar dalen. België is immers een van de betere leerlingen van Europa, en zijn leningen worden daarom bestempeld als veilige leningen.Maar dat was niet altijd zo. Op 25 november 2011 bereikte de Belgische OLO een recordhoogte van 5,76 procent. Nauwelijks zes maanden later - op 1 juni 2012 - bedroeg de rente van diezelfde OLO nog 2,8 procent, of de helft minder. En het ziet ernaar uit dat de Belgische referentierente voorlopig onder de symbolische grens van 3 procent zal blijven.We vroegen aan BNP Paribas of de Belgen door de lage rente van de OLO de aankoop van een woning goedkoper kunnen financieren. "De bepaling van een nieuwe hypothecaire rentevoet is niet alleen afhankelijk van de OLO, maar van een agglomeraat van IRS-rentevoeten. Onze rentevoeten worden niet systematisch aangepast. Wij evalueren wekelijks en passen aan als dat nodig is", aldus de woordvoerder van BNP Paribas.Het is dus niet zeker dat de rentevoeten van nieuwe hypothecaire kredieten drastisch zullen worden verlaagd, zelfs al volgen ze in zekere mate de markttendens. Op dit moment bedraagt de beste vaste marktrente (20 jaar vast onder voorwaarden) 2,98 procent, terwijl de jaarlijks herzienbare rente (onder voorwaarden) 2,22 procent bedraagt. In die context is het niet meer dan logisch dat de vaste rentevoet veel aantrekkelijker is dan de herzienbare rente. Terwijl de toekomstige hypothecaire rentevoeten niet systematisch de evolutie van de marktrente volgen, is de situatie voor bestaande herzienbare leningen heel anders. "De OLO-rentevoeten beïnvloeden vooral de rente van bestaande kredieten, omdat ze fungeren als basisrente voor de berekening van renteherzieningen", aldus de woordvoerder van BNP Paribas. Goed nieuws dus: als u een herzienbare hypothecaire lening hebt, zult u wellicht een brief van uw bankier ontvangen met de melding dat uw maandelijkse afbetalingen dalen, of dat de looptijd van uw lening wordt ingekort.Karine Huet