‘Uitkering voor coronaverlof lager dan voor ouderschapsverlof voor Vlaamse ouders’

De federale bonus wordt tenietgedaan omdat de zogenaamde aanmoedigingspremie die je normaal krijgt bij ouderschapsverlof, geschrapt werd door de Vlaamse overheid. Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) verdedigt die beslissing.

De federale regering voerde vorige maand het coronaverlof in: een aantrekkelijkere vorm van ouderschapsverlof, die ouders tijdens en na de lockdown moet toelaten om (tele)werk en kinderopvang beter te combineren. De uitkering lag 25 procent hoger dan bij gewoon ouderschapsverlof, maar Vlaamse ouders houden uiteindelijk minder over. Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

De federale bonus wordt tenietgedaan omdat de zogenaamde aanmoedigingspremie die je normaal krijgt bij ouderschapsverlof, geschrapt werd door de Vlaamse overheid. Mensen dreigden netto meer over te houden met het coronaverlof dan door te werken, is de redenering.

Ligt de uitkering voor halftijds coronaverlof voor iemand jonger dan 50 op 594,48 euro, dan is dat voor gewoon ouderschapsverlof 597,76 euro. En wie in de social profit werkt – de ‘helden van de crisis’ – kan in totaal zelfs tot 1000 euro mislopen, berekenden de kranten.

26.288 Vlaamse ouders stapten in het systeem van corona-ouderschapsverlof.

Kiezen

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) verdedigt het schrappen van de aanmoedigingspremie voor het corona-ouderschapsverlof: ‘Met de aanmoedigingspremie voor ouderschapsverlof stimuleren we mensen om voor 20 procent of halftijds ouderschapsverlof te nemen. Ook voor wie werkt in de Vlaamse zorg- en socioculturele sector in Brussel.

‘De federale regering heeft tijdens de coronacrisis het corona-ouderschapsverlof mogelijk gemaakt. Dat is extra verlof bovenop de bestaande mogelijkheden voor ouderschapsverlof. Gezinnen hebben de vrijheid te kiezen voor het gewoon ouderschapsverlof of voor het corona-ouderschapsverlof. Als je kiest voor het gewone ouderschapsverlof, dan gaat dat van het aantal maanden af dat je kan nemen. Het extra corona ouderschapsverlof gaat niet van dat totaal aantal maanden.’

Werken moet meer lonen dan niet werken.

Crevits wijst erop dat de federale premie om corona-ouderschapsverlof te nemen 25 procent hoger is dan de federale premie bij het gewone ouderschapsverlof. ‘Dat betekent dat als we daarbovenop ook de Vlaamse aanmoedigingspremie zouden geven, iemand meer zou kunnen verdienen dan wie fulltime werkt. Een alleenstaande in de social profit met een gemiddeld nettoloon zou 235 euro minder verdienen als hij/zij voltijds werkt ten opzichte van een alleenstaande die halftijds ouderschapsverlof neemt en de premies ontvangt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Werken moet meer lonen dan niet werken’, besluit ze.

Partner Content