De techniek van de gesplitste aankoop is behoorlijk populair. Hij bestaat eruit dat de aankoop van bijvoorbeeld een appartement aan zee wordt opgedeeld in de blote eigendom en het vruchtgebruik, waarbij de kinderen de blote eigendom kopen en de ouders het vruchtgebruik. Die constructie laat hen toe om zolang ze leven het appartement te kunnen gebruiken of het te kunnen verhuren. Bij hun overlijden stopt het vruchtgebruik en worden de kinderen volle eigenaar van het pand zonder successierechten te betalen. In veel gevallen hebben de kinderen echter onvoldoende financiële middelen om de blote eigendom te kopen.

Daarom lieten vermogensplanners de ouders vaak een voorafgaande schenking van geld doen aan hun kinderen. Dat kon zonder of tegen erg lage schenkingsrechten. Met de opbrengst van die schenking konden de kinderen vervolgens de blote eigendom kopen. Volgens de fiscus moet deze constructie echter gelijk worden gesteld met een fictielegaat, dus louter opgezet om de successierechten te ontwijken. En bijgevolg dienen er wel successierechten te worden betaald.

De fiscus stelt dat zijn nieuwe standpunt van toepassing is op rechtshandelingen vanaf 1 september 2013. Aangezien het overlijden zelf tot nader order geen rechtshandeling is, kan er van worden uitgegaan dat iedere aankoop voltrokken voor die datum bij een later overlijden van de vruchtgebruiker geen aanleiding zal geven tot de toepassing van de fictiebepaling, stelt advocaat Tim Melis van Cazimir Advocaten op zijn blog. (Belga)

De techniek van de gesplitste aankoop is behoorlijk populair. Hij bestaat eruit dat de aankoop van bijvoorbeeld een appartement aan zee wordt opgedeeld in de blote eigendom en het vruchtgebruik, waarbij de kinderen de blote eigendom kopen en de ouders het vruchtgebruik. Die constructie laat hen toe om zolang ze leven het appartement te kunnen gebruiken of het te kunnen verhuren. Bij hun overlijden stopt het vruchtgebruik en worden de kinderen volle eigenaar van het pand zonder successierechten te betalen. In veel gevallen hebben de kinderen echter onvoldoende financiële middelen om de blote eigendom te kopen. Daarom lieten vermogensplanners de ouders vaak een voorafgaande schenking van geld doen aan hun kinderen. Dat kon zonder of tegen erg lage schenkingsrechten. Met de opbrengst van die schenking konden de kinderen vervolgens de blote eigendom kopen. Volgens de fiscus moet deze constructie echter gelijk worden gesteld met een fictielegaat, dus louter opgezet om de successierechten te ontwijken. En bijgevolg dienen er wel successierechten te worden betaald. De fiscus stelt dat zijn nieuwe standpunt van toepassing is op rechtshandelingen vanaf 1 september 2013. Aangezien het overlijden zelf tot nader order geen rechtshandeling is, kan er van worden uitgegaan dat iedere aankoop voltrokken voor die datum bij een later overlijden van de vruchtgebruiker geen aanleiding zal geven tot de toepassing van de fictiebepaling, stelt advocaat Tim Melis van Cazimir Advocaten op zijn blog. (Belga)