Tien stellingen voor beleggingsjaar 2020

© Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘2020 wordt een economisch moeilijk jaar’ en negen andere uitspraken over het nieuwe jaar.

Hier volgen tien stellingen over 2020, die aangeven hoe we naar het financiële jaar kijken.

1. Een omvangrijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China is geen zekerheid: De Amerikaanse president Donald Trump wikt, maar zijn Chinese collega Xi Jinping beschikt. De nakende presidentsverkiezingen zullen een impact hebben op de onderhandelingen. Deonzekerheid zal minstens een tijd wegen op de financiële markten.

2. 2020 wordt een economisch moeilijk jaar: de in 2019 sterk vertraagde wereldeconomie zal nog niet meteen stevig groeien. Maar tot een Amerikaanse recessie komt het niet.

3. De Amerikaanse rente verkent nieuwe dieptepunten, alvorens herstel optreedt: 2019 was een fantastisch jaar voor obligatiebeleggers. Het feest is nog niet afgelopen. We zien de Amerikaanse rente eerst nog dalen, voor ze opnieuw zal stijgen.

4. De Europese begrotingsdiscipline verdwijnt, de ECB voert een ondersteunend beleid: de meerderheid van de Europese regeringen zal de boosheid van de kiezer beantwoorden met een minder rigide begrotingsbeleid. De uitgaven nemen toe en de besparingen verminderen. De ECB, onder leiding van Christine Lagarde, zal dat beleid ondersteunen. Ook de Europese rente zal nog niet meteen spectaculair herstellen.

5. De Amerikaanse dollar valt terug: de Amerikaanse dollar was de jongste jaren de ster. Maar zeker in het jaar van zijn herverkiezingscampagne zal Trump geen sterke dollar willen. We denken dat de Amerikaanse munt zijn piek heeft bereikt.

6. De eerste jaarhelft dreigt woelig te worden op de beurzen: de hoge niveaus van de indexen bemoeilijken een sterk begin van 2020. We denken dat de beurzen een moeilijke eerste jaarhelft zullen kennen door de aanhoudende onzekerheid.

7. Het wordt een volatieler beursjaar dan 2019: het beursjaar 2019 kende zeker zijn woelige momenten, maar we denken dat het er in 2020 nog heftiger aan toe kan gaan.

8. De opwaartse trend van de Amerikaanse beurzen wordt niet gebroken: het is als aandelenbelegger belangrijk bij tussentijdse correcties niet in paniek voluit te verkopen. We zien de opwaartse trend op Wall Street op lange termijn standhouden. Na de woelige periode staat ons een mooie tijd te wachten. Die correcties bieden koopkansen.

9. Er is weer een glansrol weggelegd voor goud en zilver: als de beurzen het opnieuw moeilijk krijgen en de onzekerheid weer toeneemt, dan zien we goud en zilver floreren. Wie rendement wil maken in 2020 en zeker in het eerste deel van het jaar, moet in goud en zilver belegd zijn.

10. Vastgoed zal niet kraken, maar de piek in de prijzen en transacties is bereikt: er staat geen vastgoedcrash voor de deur, maar wel prijzen die tekenen van verzwakking tonen door de relatief zwakke economische omgeving en het einde van de woonbonus, wat het aantal transacties zal doen dalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content