Positieve rendementen behalen in het huidige beursklimaat is niet gemakkelijk. Volgens de beursbarometer van ING heeft slechts 10% van de beleggers dit jaar een positief rendement behaald. Bovendien zijn de beleggers uitermate depressief en is hun aandelenhonger gestild. Volgens dezelfde studie van ING hoopt slechts 22% van de ondervraagden dit jaar nog op een positief rendement, terwijl 27% een verdere terugval van zijn portefeuille ziet. Waar in januari nog 26% een herstel van de Brusselse beurs vooropstelde, is nu nog amper 18% van de Belgische beleggers deze mening toegedaan.

Uiteindelijk zijn die cijfers niet erg verrassend. Nu de beurzen al 50 tot 70% gedaald zijn, voelen sommigen zich nog steeds geroepen om zo negatief mogelijk te zijn voor de financiële markten. Wiens schuld? Wat we wel ervaren, is dat wie vandaag de krantenkoppen wil halen, zo negatief mogelijk moet zijn. Positief zijn verkoopt immers niet. Optimisten worden amper bekeken en soms zelfs uitgelachen. Maar wie de consensus (vermijd cyclische aandelen en koop enkel defensieve cashgenerators met hoge dividendenrendementen) volgde, heeft sinds 1 januari een negatief rendement van 15%. Iedereen stelde defensieve waarden voorop, maar het zijn uiteindelijk slechts de cyclische waarden die herstelden.

Wie met andere woorden defensief belegde, kreeg klappen. We zetten het rendement van enkele defensieve coryfeeën sinds 1 januari op een rijtje: Beiersdorf (-26%), Danone (-18%), GBL (-14%), UCB (-12%), E.ON (-28%), Belgacom (-19%), Nestlé (-18%), Roche (-14%) en Philips (-18%). Allemaal oerdegelijke bedrijven, die echter niet dit jaar gekocht moesten worden. Waarom aandelen kopen tegen 14 keer de winsten als er zo veel zijn met een k/w van 6?

Wie zich echter niet liet meeslepen, wat risico aankon en profiteerde van de koopjes in sectoren zoals (alternatieve) energie, landbouw, goud, biotech en groeilanden, heeft geen reden tot klagen Aandelen of activaklassen zoals Petrobras (+38%), Potash (+7%), Thrombogenics (+24%), de Chinese beurs (SSE Composite +24%) en goud (+9%) zorgden zelfs voor fraaie rendementen. Het zijn dan ook die soort bedrijven en activaklassen die ervoor zullen zorgen dat u de zware verliezen van 2008 zult wegwerken. Succes en hopelijk tot zaterdag!

Alain Deneef

Positieve rendementen behalen in het huidige beursklimaat is niet gemakkelijk. Volgens de beursbarometer van ING heeft slechts 10% van de beleggers dit jaar een positief rendement behaald. Bovendien zijn de beleggers uitermate depressief en is hun aandelenhonger gestild. Volgens dezelfde studie van ING hoopt slechts 22% van de ondervraagden dit jaar nog op een positief rendement, terwijl 27% een verdere terugval van zijn portefeuille ziet. Waar in januari nog 26% een herstel van de Brusselse beurs vooropstelde, is nu nog amper 18% van de Belgische beleggers deze mening toegedaan. Uiteindelijk zijn die cijfers niet erg verrassend. Nu de beurzen al 50 tot 70% gedaald zijn, voelen sommigen zich nog steeds geroepen om zo negatief mogelijk te zijn voor de financiële markten. Wiens schuld? Wat we wel ervaren, is dat wie vandaag de krantenkoppen wil halen, zo negatief mogelijk moet zijn. Positief zijn verkoopt immers niet. Optimisten worden amper bekeken en soms zelfs uitgelachen. Maar wie de consensus (vermijd cyclische aandelen en koop enkel defensieve cashgenerators met hoge dividendenrendementen) volgde, heeft sinds 1 januari een negatief rendement van 15%. Iedereen stelde defensieve waarden voorop, maar het zijn uiteindelijk slechts de cyclische waarden die herstelden. Wie met andere woorden defensief belegde, kreeg klappen. We zetten het rendement van enkele defensieve coryfeeën sinds 1 januari op een rijtje: Beiersdorf (-26%), Danone (-18%), GBL (-14%), UCB (-12%), E.ON (-28%), Belgacom (-19%), Nestlé (-18%), Roche (-14%) en Philips (-18%). Allemaal oerdegelijke bedrijven, die echter niet dit jaar gekocht moesten worden. Waarom aandelen kopen tegen 14 keer de winsten als er zo veel zijn met een k/w van 6? Wie zich echter niet liet meeslepen, wat risico aankon en profiteerde van de koopjes in sectoren zoals (alternatieve) energie, landbouw, goud, biotech en groeilanden, heeft geen reden tot klagen Aandelen of activaklassen zoals Petrobras (+38%), Potash (+7%), Thrombogenics (+24%), de Chinese beurs (SSE Composite +24%) en goud (+9%) zorgden zelfs voor fraaie rendementen. Het zijn dan ook die soort bedrijven en activaklassen die ervoor zullen zorgen dat u de zware verliezen van 2008 zult wegwerken. Succes en hopelijk tot zaterdag!Alain Deneef