Vorige zomer werden in Frankrijk meer dan 160.000 Belgische bestuurders betrapt op overdreven snelheid. Vroeger gebeurde het zelden of nooit dat zo'n overtreder een boete in de bus kreeg. Was dat wel het geval, dan kon hij nog altijd doen alsof hij die niet had ontvangen: Frankrijk kon weinig ondernemen om een Belgische
snelheidsovertreder tot betaling te dwingen. Maar daar is verandering in gekomen door een akkoord tussen België en Frankrijk. Tegen 2014 zullen alle landen in Europa informatie over verkeersovertredingen van buitenlandse bestuurders uitwisselen.
Hebt u in Frankrijk tussen 1 en 20 kilometer per uur sneller gereden dan toegestaan, dan moet u binnen de 76 dagen 68 euro betalen. Betaalt u binnen de 46 dagen, dan wordt de boete beperkt tot 45 euro. U kunt dat bedrag op twee manieren voldoen: ofwel met een bankcheque, ofwel online met een creditcard. In het laatste geval wordt de betalingstermijn verlengd tot 91 dagen. U kunt de overtreding betwisten, op voorwaarde dat u daarvoor gegronde argumenten hebt. U ontvangt een betwistingsformulier met het proces-verbaal. Stort u het bedrag niet, dan ontvangt u in principe
geen herinnering. Nadat de termijn verstreken is, riskeert u te worden gedagvaard voor de politierechtbank. De boete loopt dan nog hoger op.

Vorige zomer werden in Frankrijk meer dan 160.000 Belgische bestuurders betrapt op overdreven snelheid. Vroeger gebeurde het zelden of nooit dat zo'n overtreder een boete in de bus kreeg. Was dat wel het geval, dan kon hij nog altijd doen alsof hij die niet had ontvangen: Frankrijk kon weinig ondernemen om een Belgische snelheidsovertreder tot betaling te dwingen. Maar daar is verandering in gekomen door een akkoord tussen België en Frankrijk. Tegen 2014 zullen alle landen in Europa informatie over verkeersovertredingen van buitenlandse bestuurders uitwisselen. Hebt u in Frankrijk tussen 1 en 20 kilometer per uur sneller gereden dan toegestaan, dan moet u binnen de 76 dagen 68 euro betalen. Betaalt u binnen de 46 dagen, dan wordt de boete beperkt tot 45 euro. U kunt dat bedrag op twee manieren voldoen: ofwel met een bankcheque, ofwel online met een creditcard. In het laatste geval wordt de betalingstermijn verlengd tot 91 dagen. U kunt de overtreding betwisten, op voorwaarde dat u daarvoor gegronde argumenten hebt. U ontvangt een betwistingsformulier met het proces-verbaal. Stort u het bedrag niet, dan ontvangt u in principe geen herinnering. Nadat de termijn verstreken is, riskeert u te worden gedagvaard voor de politierechtbank. De boete loopt dan nog hoger op.