Sinds 2012 mogen studenten gedurende vijftig dagen, naar eigen keuze gespreid over het jaar, op een fiscaalvriendelijke manier studentenarbeid verrichten. Op hun loon moeten maar 8,13 procent sociale bijdragen worden betaald. Daarvan komt 5,42 procent ten laste van de werkgever en 2,71 procent ten laste van de student. Gaat men boven de vijftig dagen, dan worden zowel voor werkgever als voor de student-werknemer de veel hogere klassieke bijdragen van kracht. De studenten doen er dan ook goed aan te kijken hoeveel dagen ze dit jaar al op de teller hebben. Dat kan via een kaartlezer met elektronische identiteitskaart op de website www.mysocialsecurity.be. Werkgevers reserveren namelijk soms een aantal dagen die naderhand niet blijken gepresteerd te worden. Dit zorgt er echter wel voor dat de student sneller dan verwacht aan zijn plafond van vijftig dagen komt. Een rechtzetting is dan ook nodig. De RSZ moet in dat geval contact opnemen met de vorige werkgever. Zorgt die niet voor een rectificatie, dan moet de RSZ dat zelf doen. (Belga)
Studenten moeten 50 dagen in de gaten houden
Met de paasvakantie zijn weer heel wat studenten aan de slag. Het laat hen toe om een centje bij te verdienen. Daarbij moeten ze er wel over waken om de 50 dagen studentenarbeid niet te overschrijven. Een regelmatige controle van hun situatie is dan ook nuttig.
Sinds 2012 mogen studenten gedurende vijftig dagen, naar eigen keuze gespreid over het jaar, op een fiscaalvriendelijke manier studentenarbeid verrichten. Op hun loon moeten maar 8,13 procent sociale bijdragen worden betaald. Daarvan komt 5,42 procent ten laste van de werkgever en 2,71 procent ten laste van de student. Gaat men boven de vijftig dagen, dan worden zowel voor werkgever als voor de student-werknemer de veel hogere klassieke bijdragen van kracht.
De studenten doen er dan ook goed aan te kijken hoeveel dagen ze dit jaar al op de teller hebben. Dat kan via een kaartlezer met elektronische identiteitskaart op de website www.mysocialsecurity.be. Werkgevers reserveren namelijk soms een aantal dagen die naderhand niet blijken gepresteerd te worden. Dit zorgt er echter wel voor dat de student sneller dan verwacht aan zijn plafond van vijftig dagen komt. Een rechtzetting is dan ook nodig. De RSZ moet in dat geval contact opnemen met de vorige werkgever. Zorgt die niet voor een rectificatie, dan moet de RSZ dat zelf doen. (Belga)