Voor alle duidelijkheid: u kunt een Belgische wettelijk pensioen altijd in het buitenland laten uitbetalen. Het volstaat definitief naar het buitenland te verhuizen en daarvan een bewijs voor te leggen aan de Rijksdienst voor Pensioenen. Men kijkt immers enkel naar de pensioenrechten die u tijdens uw actieve loopbaan als werknemer, zelfstandige of ambtenaar in België heeft opgebouwd.

Het is dus niet uw pensioen dat u zal tegenhouden om naar een zonnig land te verhuizen, maar mogelijk wel de andere (administratieve) rompslomp. Toch zetten steeds meer gepensioneerde Belgen de stap over de grens. Tien jaar geleden waren het er 24.000, nu meer dan 40.000.

De meeste Belgen - ongeveer 1 op 3 - trekken naar Frankrijk, gevolgd door Spanje; het zonnige zuiden, weet u wel. Toch zijn ook onze buurlanden Nederland (+/- 2400), Duitsland (+/- 2300) en Luxemburg (+/- 1400) populair bij de gepensioneerde Belgen.

Als we kijken naar buitenlanders die in België hebben gewerkt en daar een Belgisch pensioen voor krijgen, stellen we vast dat het grootste deel terug naar hun thuisland gaan eenmaal ze met pensioen zijn. Koplopers zijn de Italianen met 40.000 gepensioneerden, gevolgd door de Fransen met zo'n 20.000.

Johan Steenackers

Voor alle duidelijkheid: u kunt een Belgische wettelijk pensioen altijd in het buitenland laten uitbetalen. Het volstaat definitief naar het buitenland te verhuizen en daarvan een bewijs voor te leggen aan de Rijksdienst voor Pensioenen. Men kijkt immers enkel naar de pensioenrechten die u tijdens uw actieve loopbaan als werknemer, zelfstandige of ambtenaar in België heeft opgebouwd. Het is dus niet uw pensioen dat u zal tegenhouden om naar een zonnig land te verhuizen, maar mogelijk wel de andere (administratieve) rompslomp. Toch zetten steeds meer gepensioneerde Belgen de stap over de grens. Tien jaar geleden waren het er 24.000, nu meer dan 40.000. De meeste Belgen - ongeveer 1 op 3 - trekken naar Frankrijk, gevolgd door Spanje; het zonnige zuiden, weet u wel. Toch zijn ook onze buurlanden Nederland (+/- 2400), Duitsland (+/- 2300) en Luxemburg (+/- 1400) populair bij de gepensioneerde Belgen. Als we kijken naar buitenlanders die in België hebben gewerkt en daar een Belgisch pensioen voor krijgen, stellen we vast dat het grootste deel terug naar hun thuisland gaan eenmaal ze met pensioen zijn. Koplopers zijn de Italianen met 40.000 gepensioneerden, gevolgd door de Fransen met zo'n 20.000.Johan Steenackers