Binnenkort starten duizenden jongeren opnieuw aan hun hogere studies. Voor hen is het niet altijd evident om rond te komen met een beperkt studentenbudget. Volgens Studyinbelgium.be moet je voor één maand hogere studies op een gemiddeld budget van maar liefst 850 euro rekenen:

Studyinbelgium.be
© Studyinbelgium.be

Daar komen nog eens de kosten voor kleding en de inschrijvingskosten bij. Die laatste bedragen in principe 890 euro voor een voltijdse basisopleiding. Hou er ook rekening mee dat je sommige kosten in één keer per jaar (je collegegeld) of per semester (je syllabi) moet betalen.

Maak nu al je huiswerk

Je doet er alvast goed aan om een maand lag al je kastickets te bewaren. Op het einde van die maand tel je alle bedragen op, plus je vaste maandelijkse factuurbedragen voor bijvoorbeeld je gsm-abonnement en de huur van je kot. Zo krijg je een zicht op hoeveel het leven als student zal kosten.

Reken vervolgens uit op welke inkomsten je kan terugvallen: een bijdrage van je ouders, inkomsten uit een studentenjob, een studiebeurs, enzovoort. Door alle uitgaven en inkomsten naast elkaar te leggen, weet je meteen met welk budget je rekening zal moeten houden. Dat kan makkelijk in Excel, maar ook de Budgettool van Wikifin is een handig hulpmiddel.

Binnenkort starten duizenden jongeren opnieuw aan hun hogere studies. Voor hen is het niet altijd evident om rond te komen met een beperkt studentenbudget. Volgens Studyinbelgium.be moet je voor één maand hogere studies op een gemiddeld budget van maar liefst 850 euro rekenen: Daar komen nog eens de kosten voor kleding en de inschrijvingskosten bij. Die laatste bedragen in principe 890 euro voor een voltijdse basisopleiding. Hou er ook rekening mee dat je sommige kosten in één keer per jaar (je collegegeld) of per semester (je syllabi) moet betalen. Maak nu al je huiswerk Je doet er alvast goed aan om een maand lag al je kastickets te bewaren. Op het einde van die maand tel je alle bedragen op, plus je vaste maandelijkse factuurbedragen voor bijvoorbeeld je gsm-abonnement en de huur van je kot. Zo krijg je een zicht op hoeveel het leven als student zal kosten. Reken vervolgens uit op welke inkomsten je kan terugvallen: een bijdrage van je ouders, inkomsten uit een studentenjob, een studiebeurs, enzovoort. Door alle uitgaven en inkomsten naast elkaar te leggen, weet je meteen met welk budget je rekening zal moeten houden. Dat kan makkelijk in Excel, maar ook de Budgettool van Wikifin is een handig hulpmiddel.