Verzamel allereerst alle informatie - zoals bankafschriften - van het voorbije jaar en maak een inventaris van alle kosten en inkomsten. Noteer ook de uitgaven op jaarbasis - zoals terugkerende verzekeringspremies. Pas als je een goed jaaroverzicht hebt, kan je een maandelijkse begroting gaan opstellen.

Hou ook rekening met openstaande kredieten en afbetalingsplannen in je begroting. Niet zelden wordt trouwens vergeten dat vele kleintjes één groot maken: de optelsom van beperkte uitgaven zoals restaurant- en cafébezoeken, vrijetijdsartikelen en cinema kan een aanzienlijk bedrag binnen je budget vertegenwoordigen.

Bouw een marge in voor onvoorziene uitgaven. Anders kom je mogelijk in de problemen wanneer bijvoorbeeld je auto plotseling de geest geeft, je woning een herstelling nodig heeft of een gezinslid onverwacht ziek wordt. Weet ook dat je je tegen zulke onvoorziene omstandigheden kunt verzekeren.

Regelmatige controle

Een regelmatige controle is essentieel voor het in evenwicht houden van het opgestelde budget. Dat hoeft geen dagelijkse obsessie te zijn: één of twee keer per maand checken of de begroting overeenkomt met de reële in- en uitgaven is in principe voldoende.

Vergeet niet om de resultaten steeds mee te nemen naar de volgende maand. Bij een overschot kan je zelf bepalen wat je hiermee doet: sparen of uitgeven. Heb je een tekort, dan moet je in de komende periode wat minder kosten zien te maken.

Alle budgetdetails bijhouden kan uiteraard in een Excel-spreadsheet. Maar je kan ook een beroep doen op een gratis onlinetool zoals Budgetplanner.be of Money Check. Die laten je makkelijk terugkerende uitgaven en inkomsten instellen. Weet ten slotte dat er ook heel wat mobiele apps bestaan voor het beheer van je budget.

Verzamel allereerst alle informatie - zoals bankafschriften - van het voorbije jaar en maak een inventaris van alle kosten en inkomsten. Noteer ook de uitgaven op jaarbasis - zoals terugkerende verzekeringspremies. Pas als je een goed jaaroverzicht hebt, kan je een maandelijkse begroting gaan opstellen. Hou ook rekening met openstaande kredieten en afbetalingsplannen in je begroting. Niet zelden wordt trouwens vergeten dat vele kleintjes één groot maken: de optelsom van beperkte uitgaven zoals restaurant- en cafébezoeken, vrijetijdsartikelen en cinema kan een aanzienlijk bedrag binnen je budget vertegenwoordigen. Bouw een marge in voor onvoorziene uitgaven. Anders kom je mogelijk in de problemen wanneer bijvoorbeeld je auto plotseling de geest geeft, je woning een herstelling nodig heeft of een gezinslid onverwacht ziek wordt. Weet ook dat je je tegen zulke onvoorziene omstandigheden kunt verzekeren. Een regelmatige controle is essentieel voor het in evenwicht houden van het opgestelde budget. Dat hoeft geen dagelijkse obsessie te zijn: één of twee keer per maand checken of de begroting overeenkomt met de reële in- en uitgaven is in principe voldoende. Vergeet niet om de resultaten steeds mee te nemen naar de volgende maand. Bij een overschot kan je zelf bepalen wat je hiermee doet: sparen of uitgeven. Heb je een tekort, dan moet je in de komende periode wat minder kosten zien te maken. Alle budgetdetails bijhouden kan uiteraard in een Excel-spreadsheet. Maar je kan ook een beroep doen op een gratis onlinetool zoals Budgetplanner.be of Money Check. Die laten je makkelijk terugkerende uitgaven en inkomsten instellen. Weet ten slotte dat er ook heel wat mobiele apps bestaan voor het beheer van je budget.