Na een prijsstijging voor een verblijf in een rusthuis dreigt nu ook een verblijf in een ziekenhuis 20 procent duurder te worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Momenteel betaal je 281 euro voor een meerpersoonskamer en 1391 euro voor een éénpersoonskamer. In de toekomst kunnen die prijzen oplopen tot 337 euro en 1670 euro.

De BVZD waarschuwde gisteren al dat de kostprijs voor opname in een ziekenhuis kan toenemen als gevolg van de verminderde overheidsinvesteringen, met name via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA), het fonds waarmee de Vlaamse overheid investeringen in welzijns- en zorginstellingen financiert.

"Dat fonds heeft 0 euro budget voor dit jaar. En voor volgend jaar is dat waarschijnlijk ook zo", zegt ondervoorzitter en professor Pascal Verdonck in de krant.

Banksector wil investeren

Om de impasse te doorbreken, willen de directeurs met eigen financiering aan de slag gaan. Maar ze vragen dan wel de garantie dat de overheid dergelijke projecten in de toekomst niet zal benadelen. Volgens de sector is er interesse van de banksector, maar zijn er te weinig garanties dat ziekenhuizen achteraf niet gestraft worden. De BVZD vraagt rechtszekerheid voor ziekenhuizen die kiezen voor alternatieve private financiering.

Er wordt dan bijvoorbeeld gedacht aan sale-and-leaseback, waarbij het ziekenhuis de bouw prefinanciert maar het afgewerkte gebouw verkoopt aan een financier. Die verhuurt het gebouw dan weer voor vijftien jaar aan het ziekenhuis, waarna het ziekenhuis het gebouw terugkoopt aan de restwaarde. Zo'n formule laat langetermijnfinanciering toe, maar de banken hebben momenteel geen garantie voor de terugkoop door het ziekenhuis. "De overheid zou die garantie moeten geven", zegt de BVZD.

Werken aan nieuw financieringsysteem

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen zegt in een reactie dat er gewerkt wordt aan een nieuw financieringsysteem. "Er werd een taskforce opgestart (met de betrokken sectoren, de banken en verzekeraars, de bouwsector en architecten, de administraties die hierover expertise hebben) die als opdracht heeft om nieuwe systemen uit te werken voor vipa die structureel en duurzaam zijn.

Binnen de taskforce loopt ook een werkgroep rond ziekenhuizen. De ziekenhuizen zijn dus aanwezig in het overleg en we zullen hun voorstel daar bespreken. Uiteraard is administratieve vereenvoudiging altijd te overwegen", luidt het. (Belga/HLN/NS)

Na een prijsstijging voor een verblijf in een rusthuis dreigt nu ook een verblijf in een ziekenhuis 20 procent duurder te worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Momenteel betaal je 281 euro voor een meerpersoonskamer en 1391 euro voor een éénpersoonskamer. In de toekomst kunnen die prijzen oplopen tot 337 euro en 1670 euro. De BVZD waarschuwde gisteren al dat de kostprijs voor opname in een ziekenhuis kan toenemen als gevolg van de verminderde overheidsinvesteringen, met name via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA), het fonds waarmee de Vlaamse overheid investeringen in welzijns- en zorginstellingen financiert. "Dat fonds heeft 0 euro budget voor dit jaar. En voor volgend jaar is dat waarschijnlijk ook zo", zegt ondervoorzitter en professor Pascal Verdonck in de krant. Om de impasse te doorbreken, willen de directeurs met eigen financiering aan de slag gaan. Maar ze vragen dan wel de garantie dat de overheid dergelijke projecten in de toekomst niet zal benadelen. Volgens de sector is er interesse van de banksector, maar zijn er te weinig garanties dat ziekenhuizen achteraf niet gestraft worden. De BVZD vraagt rechtszekerheid voor ziekenhuizen die kiezen voor alternatieve private financiering. Er wordt dan bijvoorbeeld gedacht aan sale-and-leaseback, waarbij het ziekenhuis de bouw prefinanciert maar het afgewerkte gebouw verkoopt aan een financier. Die verhuurt het gebouw dan weer voor vijftien jaar aan het ziekenhuis, waarna het ziekenhuis het gebouw terugkoopt aan de restwaarde. Zo'n formule laat langetermijnfinanciering toe, maar de banken hebben momenteel geen garantie voor de terugkoop door het ziekenhuis. "De overheid zou die garantie moeten geven", zegt de BVZD. Binnen de taskforce loopt ook een werkgroep rond ziekenhuizen. De ziekenhuizen zijn dus aanwezig in het overleg en we zullen hun voorstel daar bespreken. Uiteraard is administratieve vereenvoudiging altijd te overwegen", luidt het. (Belga/HLN/NS)