Niemand wordt rijk door veel geld uit te geven. Herken je jezelf in de volgende eigenschappen, dan behoor je wellicht tot het deel van de bevolking dat op de goede oude manier een vermogen opbouwt.

1. Ze vallen niet ten prooi aan levensstijlinflatie

Hoe meer je verdient, hoe meer je geneigd zal zijn uit te geven. Naarmate je meer verdient wenkt de verleiding van een ruimere woning, duurdere huishoudtoestellen, duurdere kledij, ... Zuinige mensen proberen minstens de helft van elke loonsverhoging maandelijks opzij te zetten voor de dag wanneer het inkomen zal zakken. Hun woning en levensstijl is afgestemd op wat ze echt nodig hebben.

2. Ze rijden niet met dure wagens

Autoverkopers mogen zeggen wat ze willen, maar een auto is een van de slechtste investeringen die je kan doen. Van zodra je er de straat mee op rijdt is de waarde ervan met 25 procent gedaald. De herverkoopwaarde zal nooit voldoende zijn om er de oorspronkelijke aankoopprijs weer uit te halen.

Zuinige mensen rijden met een wagen die perfect aangepast is aan hun situatie. Waarom als alleenstaande met een grote dure wagen rijden als een compacte wagen je even goed overal brengt, gemakkelijker te parkeren is en minder benzine slurpt. Of waarom niet gaan wonen in een stad waar openbaar vervoer, de fiets of je benen je overal naartoe kunnen brengen.

3. Ze zijn niet verslaafd aan gadgets

Altijd de nieuwste smartphone of tabletcomputer willen bezitten is een dure hobby. Technologische gadgets zijn duur en zijn snel aan vervanging toe. De goedkopere versie van vorig jaar zal waarschijnlijk even goed werken en bijna alles doen wat de nieuwe versie voor je doet. Hou ook altijd de abonnementskosten in het oog: is je formule aangepast aan je verbruik?

4. Ze willen geen indruk maken op anderen

Zuinige mensen geven weinig om zij die enkel naar uiterlijke tekenen van welvaart kijken om een mening te vormen over iemand. Ze doen dan ook geen moeite om met dure merkkledij of een grote wagen indruk te maken op anderen.

5. Ze verspillen niets

Zuinige mensen kopen nooit meer dan ze nodig hebben en proberen altijd een nieuwe bestemming te vinden voor iets dat ze niet meer gebruiken. Misschien kan je een huishoudtoestel dat je niet meer gebruikt ergens inruilen voor iets wat je wel nodig hebt (of verkopen op een zoekertjessite)?

6. Ze houden een budget bij

Zuinige mensen houden bij hoeveel ze elke maand uitgeven aan huur of hypotheek, voeding, abonnementen, verzekeringen, vrije tijd, enzovoort. Door hun uitgaven in kaart te brengen kunnen ze nagaan waar er eventueel wat bespaard kan worden.

7. Ze betalen zichzelf eerst

Jezelf betalen is de sleutel om goed te kunnen sparen. Velen schrijven op het einde van de maand wat overblijft op hun bankrekening over naar hun spaarrekening. Echte spaarders schrijven na de betaling van hun loon onmiddellijk een bedrag over naar hun spaarrekening, en leven daarna van wat er overblijft op de bankrekening. Door je uitgaven in kaart te brengen heb je immers een goed idee hoeveel je elke maand nodig hebt. Zo vermijd je ook dat je op het einde van de maand wilde uitgaven doet 'omdat er nog zoveel op je rekening staat'. (myownadvisor.ca/MN)

Niemand wordt rijk door veel geld uit te geven. Herken je jezelf in de volgende eigenschappen, dan behoor je wellicht tot het deel van de bevolking dat op de goede oude manier een vermogen opbouwt.Hoe meer je verdient, hoe meer je geneigd zal zijn uit te geven. Naarmate je meer verdient wenkt de verleiding van een ruimere woning, duurdere huishoudtoestellen, duurdere kledij, ... Zuinige mensen proberen minstens de helft van elke loonsverhoging maandelijks opzij te zetten voor de dag wanneer het inkomen zal zakken. Hun woning en levensstijl is afgestemd op wat ze echt nodig hebben.Autoverkopers mogen zeggen wat ze willen, maar een auto is een van de slechtste investeringen die je kan doen. Van zodra je er de straat mee op rijdt is de waarde ervan met 25 procent gedaald. De herverkoopwaarde zal nooit voldoende zijn om er de oorspronkelijke aankoopprijs weer uit te halen. Zuinige mensen rijden met een wagen die perfect aangepast is aan hun situatie. Waarom als alleenstaande met een grote dure wagen rijden als een compacte wagen je even goed overal brengt, gemakkelijker te parkeren is en minder benzine slurpt. Of waarom niet gaan wonen in een stad waar openbaar vervoer, de fiets of je benen je overal naartoe kunnen brengen.Altijd de nieuwste smartphone of tabletcomputer willen bezitten is een dure hobby. Technologische gadgets zijn duur en zijn snel aan vervanging toe. De goedkopere versie van vorig jaar zal waarschijnlijk even goed werken en bijna alles doen wat de nieuwe versie voor je doet. Hou ook altijd de abonnementskosten in het oog: is je formule aangepast aan je verbruik?Zuinige mensen geven weinig om zij die enkel naar uiterlijke tekenen van welvaart kijken om een mening te vormen over iemand. Ze doen dan ook geen moeite om met dure merkkledij of een grote wagen indruk te maken op anderen.Zuinige mensen kopen nooit meer dan ze nodig hebben en proberen altijd een nieuwe bestemming te vinden voor iets dat ze niet meer gebruiken. Misschien kan je een huishoudtoestel dat je niet meer gebruikt ergens inruilen voor iets wat je wel nodig hebt (of verkopen op een zoekertjessite)?Zuinige mensen houden bij hoeveel ze elke maand uitgeven aan huur of hypotheek, voeding, abonnementen, verzekeringen, vrije tijd, enzovoort. Door hun uitgaven in kaart te brengen kunnen ze nagaan waar er eventueel wat bespaard kan worden.Jezelf betalen is de sleutel om goed te kunnen sparen. Velen schrijven op het einde van de maand wat overblijft op hun bankrekening over naar hun spaarrekening. Echte spaarders schrijven na de betaling van hun loon onmiddellijk een bedrag over naar hun spaarrekening, en leven daarna van wat er overblijft op de bankrekening. Door je uitgaven in kaart te brengen heb je immers een goed idee hoeveel je elke maand nodig hebt. Zo vermijd je ook dat je op het einde van de maand wilde uitgaven doet 'omdat er nog zoveel op je rekening staat'. (myownadvisor.ca/MN)