Wat levert een energieaudit jou op?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Energiebewust wonen start bij het opsporen van de grootste energievreters in je woning. Een energieaudit kan daarbij helpen. Wat mag je hier precies van verwachten?

Om in je huis of appartement te besparen op je energiefactuur, is het niet alleen belangrijk om goed te isoleren. Je dient ook uit te zoeken waar de energievreters zich precies bevinden. Pas wanneer die gekend zijn, kan werk gemaakt worden van effectieve besparingsmaatregelen. Een energieaudit kan hierbij helpen. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je alvast een lijst terug van alle deskundigen die door het Vlaams Energieagentschap erkend zijn om een huishoudelijke energieaudit uit te voeren.

Wat doet de energiedeskundige?

Met behulp van software analyseert de deskundige de bestaande muren, deuren en vensters. Hij bekijkt ook in welke mate je woning geïsoleerd is, en beoordeelt het ventilatiesysteem. Hij gaat eveneens na hoe je woning verwarmd wordt en hoe de warmwaterproductie precies gebeurt. Steeds meer audits houden ook een thermografische scan in: die legt aan de hand van een infraroodcamera onder andere koudebruggen en tocht vast.

Hoe bereid je een energieaudit voor?

Je kan het bezoek van de deskundige vergemakkelijken door je afrekeningen voor gas, stookolie en elektriciteit op voorhand bij elkaar te zoeken en klaar te leggen. Eventuele facturen en technische gegevens die betrekking hebben op vroegere ingrepen (zoals de plaatsing van dakisolatie of het vernieuwen van een boiler) zijn eveneens nuttig. Je doet er ook goed aan om een schets van je woning te maken met alle afmetingen.

Wat mag je ervan verwachten?

De energieauditeur kent een label van A tot E toe aan elk geanalyseerd onderdeel van jouw woning. Op basis van deze bevindingen kan hij de zwakke punten in kaart brengen en persoonlijk advies geven om je energieverbruik te rationaliseren. Je krijgt ook een uitgebreid verslag waarin mogelijke verbeteringen op verschillende vlakken toegelicht worden.

Hoeveel kost een energieaudit?

Een energieaudit kost gemiddeld tussen 300 en 700 euro exclusief btw (je betaalt altijd 21 procent btw, ook wanneer je woning ouder is dan vijf jaar). ‘De verschillen zijn afhankelijk van het project en van de concrete uitvoering’, weet energiedeskundige Dirk De Groof. ‘Worden de thermische eigenschappen van de verschillende bouwdelen daadwerkelijk onderzocht, of worden ze gewoon aangenomen? En worden de specificaties van technische installaties effectief gemeten? De uitvoerigheid van het onderzoek bepaalt mee de kostprijs.’

‘Een thermografische scan is een efficiënte methode om een audit uit te voeren’, zegt Gunter Brems van het adviesbureau Envicas. ‘Doordat die warmteverliezen zeer goed kan opsporen, mag je ervan uitgaan dat de kostprijs voor zo’n onderzoek met rapportage – dat kan al voor 300 euro exclusief btw – doorgaans op minder dan twee jaar terugverdiend is.’ Weet wel dat een energieaudit je als particulier in het Vlaams gewest geen recht meer geeft op een premie of belastingvermindering.

Hoe kies je een energieauditor?

Maar hoe kies je nu een geschikte kandidaat? ‘Naast voldoende ervaring is een goede bouwkundige technische achtergrond een absolute vereiste’, weet Dirk Van Loo van UwEnergiedeskundige.be. ‘Kies daarom voor een bouwkundig ingenieur of architect met voldoende referenties. Weet ook dat de vaak gebruikte EAP-methode beperkingen heeft: ga daarom in zee met iemand die een veel uitgebreidere thermografische scan kan uitvoeren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content