Wat kan je doen met ecocheques?

© belga

Het systeem van de ecocheques werd in 2009 ingevoerd om werknemers een extraatje bovenop hun gewoon loon te geven. Alleen is het niet altijd duidelijk wat je er allemaal mee kunt doen.

In principe zijn ecocheques bedoeld om ecologische producten en diensten aan te kopen. Deze cheques zijn een interessante aanvulling van het gewone loon omdat de werknemers er geen belastingen of sociale zekerheidsbijdragen op moeten betalen.

Collectieve arbeidsovereenkomst

Of een werknemer ook effectief ecocheques krijgt, wordt beslist op basis van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao), hetzij van de sector, hetzij van het bedrijf. Indien de werkgever geen sector-cao heeft, zal het afhangen van de besprekingen op bedrijfsvlak.

De cao of schriftelijke overeenkomst bepalen onder andere het totale bedrag aan ecocheques, de waarde van elke afzonderlijke cheque en het aantal keren dat er in de loop van het jaar ecocheques worden toegekend. Het maximum dat per jaar met ecocheques aan werknemers kan worden gegeven, is 250 euro. Dit bedrag mag door werkgevers niet gebruikt geworden als vervanging van het gewoon loon.

Wat kan je doen met ecocheques?

Om met ecocheques te kunnen betalen, zijn er twee voorwaarden. Eerst en vooral moet men bij een handelaar of winkel gaan die ecocheques aanvaardt.

Dit betekent concreet dat elke handelaar of zelfstandige zelf beslist of hij al dan niet ecocheques aanvaardt.

Hij moet hiervoor aansluiten bij een uitgiftebedrijf van de cheques en daarvoor een bijdrage betalen telkens hij de ontvangen cheques ter betaling ingeeft bij het uitgiftebedrijf. De tweede voorwaarde is dat het aangekochte product of dienst op de toegelaten lijst staat.

Lijst van de toegelaten aankopen

Als we in detail gaan kijken, dan merken we onder andere volgende producten en diensten op. In de categorie van ‘energiebesparing’, de aankoop van producten die specifiek zijn bestemd voor de isolatie van woningen, spaarlampen, tl-lampen en led-verlichting, elektrische apparaten die uitsluitend werken op zonne-energie of op handmatig geproduceerde energie en beheerssystemen voor ventilatie van woningen.

Wat kan je doen met ecocheques?

In de categorie van ‘waterbesparing’, de aankoop van spaardouchekoppen, recuperatie tanken voor regenwater, hulpstukken voor waterbesparing op kranen en spoelbakken voor toiletten met spaarknop.

In de categorie van ‘bevordering duurzame mobiliteit’, de plaatsing van roetfilters in personendieselwagens met bouwjaar tot en met 2005, de plaatsing van een lpg-installatie in personenwagens, de aankoop van vervoersbewijzen voor openbaar vervoer, met uitzondering van abonnementen, de aankoop en onderhoud van (elektrische) fietsen, fietsonderdelen en fietstoebehoren, elektrische scooters, de betaling van cursussen ecodriving en verplaatsingen met de autocar.

In de categorie van ‘afvalbeheer’, de aankoop van oplaadbare, draagbare NiMH-batterijen en van oplaadtoestellen voor dergelijke batterijen, van een compostvat of compostbak en van producten die volledig bestaan uit composteerbaar of biologisch afbreekbaar materiaal, alsook wasbare luiers.

In de categorie van ‘bevordering van de aandacht voor de natuur’, de aankoop van duurzaam geëxploiteerd hout en van bomen en buitenplanten, bloembollen en zaden voor buiten. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content